Vaticaan digitaliseert 80.000 handschriften

De bibliotheek van het Vaticaan en de Bodleian Library van Oxford, de oudste openbare bibliotheek van Europa, bundelen hun krachten voor de digitalisering van 1,5 miljoen handschriften die in hun bezit zijn. Volgens de krant Osservatore Romano gebeurt dat in het kader van een project dat wordt bekostigd door de Polonsky-stichting. Voor de bibliotheek van het Vaticaan gaat het om 80.000 manuscripten en 8.900 wiegendrukken (incunabulen die voor 1501 in Europa werden gedrukt).

Met de digitalisering wil de Vaticaanse bibliotheek er vooral voor zorgen dat deze werken gemakkelijk voor onderzoek kunnen worden geraadpleegd. Dankzij de digitalisering kan ons cultureel erfgoed beter worden bewaard, wordt raadpleging vereenvoudigd en wordt er meteen ook voor gezorgd dat er een kopie wordt gemaakt nog voor de toestand van het origineel verder verslechterd. Dankzij de online toegang kunnen deze werken ook door een ruimer publiek worden geraadpleegd.

Nog volgens de krant omvat het project onder meer de digitalisering van Hebreeuwse en Griekse manuscripten, evenals enkele vroege, geillustreerde exemplaren van het Nieuwe Testament. De collectie omvat ook werken van Homerus, Sophocles, Plato, Hippocrates, evenals de teksten van de kerkvaders. (Bron: KerkNet/OSR/CWN/Persdienst Vaticaanstad)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.