105 miljoen euro voor Pompeii

De Europese Commissie gaat 105 miljoen euro vrijmaken voor de herontwikkeling en restauratie van de archeologische site van Pompeii. Deze oud-Romeinse stad werd in het jaar 79 na Christus bedolven na een uitbarsting van de vulkaan de Vesuvius. Er is momenteel amper een derde van de site opgegraven en dat blijft voorlopig zo. Veel gebouwen in de stad worden nauwelijks of slecht onderhouden.

Vorig jaar raakte het Huis van de Gladiatoren zwaar beschadigd door een instorting. Een paar maanden later stortte tijdens een zwaar onweer de buitenmuur van een ander gebouw in. De algemene toestand van de site is niet goed. Pompeii is xe9xe9n van de best bewaarde overblijfselen uit de Romeinse tijd. De 66 hectare grote archeologische zone van Pompeii ligt even ten zuiden van Napels. De site staat sinds 1996 op de Werelderfgoedlijst van de Unesco en lokt jaarlijks ongeveer 2,3 tot 2,6 miljoen bezoekers.

De Europese Commissie trekt nu dus geld uit om verdere beschadiging van de historische site te voorkomen en zal de werkzaamheden de komende vier jaar bovendien voortdurend controleren. Het is immers niet de eerste keer dat de overheid geld vrijmaakt voor Pompeii maar dat werd in het verleden niet altijd nuttig besteed of verdwijnt zelfs gedeeltelijk. Ditmaal wil men criminele infiltratie vermijden. Het gaat om 41,8 miljoen euro aan EU-fondsen, de rest komt van de Italiaanse overheid.

8,2 miljoen euro wordt besteed aan analyse, onderzoek en studie van de huidige situatie. De eigenlijke werken zullen 85 miljoen euro opslorpen. Er worden ondermeer bijkomende faciliteiten voor bezoekers voorzien (7 miljoen euro) en ook de beveiligingssystemen en de bewaking op afstand worden aangepast en verbeterd. Die ingreep kost 2 miljoen. Dringende werken worden uitgevoerd aan Casa di Sirico, Casa del Marinalo, Casa dei Dioscuri, Casa delle Pareti Rosse en Casa del Criptoportico.

Na de Bondgenotenoorlog werd Pompeii in 80 v. C. een Romeins municipium. De romanisering zette snel door. In 63 n. C. werd de stad door een aardbeving gedeeltelijk verwoest, maar herbouwd. Op 24 augustus 79 n. C. werd de stad na een uitbarsting van de Vesuvius, die ondermeer ook de naburige plaatsen Herculaneum en Stabiae trof, door een regen van as en vulkanische slakken onder een 5 tot 8 m dikke laag bedolven. Van de 15.000 xe0 20.000 inwoners die de Romeinse stad toen telde kwamen er zowat 2.000 om.

In 1748 begonnen de opgravingen. De te voorschijn gekomen resten geven een uitstekende indruk van een welvarende Romeinse kleine stad. In de stadsplattegrond zijn duidelijk drie kernen te onderscheiden: in het zuidwesten de oude Oskische stad x96 waarvan nog enkele bochtige straten getuigen x96 met als centrum het forum (plein), dat pas in de loop der tijden zijn uiteindelijke monumentale vorm kreeg.

Ten noorden van dit stadsdeel vind je een wijk met rechthoekig elkaar snijdende straten, die smalle insulae (huizenblokken) vormen, uit de Samnitische periode. In het oosten tref je de agglomeratie uit de Romeinse tijd, eveneens met elkaar rechthoekig snijdende straten, die echter anders georixebnteerd zijn. Het forum heeft een typisch Italische, lange en smalle vorm. Behalve aan de noordzijde is het door zuilengalerijen omgeven.

Aan de noordkant staat de Jupitertempel, de hoofdtempel van de stad. Daartegenover staan de voornaamste drie administratieve gebouwen, met de curia (raadszaal) in het midden. Aan de oostkant sluiten civiele en religieuze gebouwen aan. Aan de westkant liggen een grote tempel van Apollo en, aan de zuidwesthoek dwars op de zuilengalerij waarbij zij aansluit, de basilica (rechtsgebouw), een drieschepige overdekte ruimte met verhoogd middenschip.

Het forum kreeg deze orixebntatie in de 2de eeuw v. C. Toen werden ook de basilica gebouwd en de tempel, die aan het Capitolium voorafging. Een andere belangrijke tempel is die van Venus Pompeiana, de schutsgodin van de stad, aan de westzijde van de basilica. Ten zuidoosten van het oudste stadsgedeelte liggen, naast het zogenaamde Driehoekige Forum, een openlucht (2de eeuw v. C.) en een kleiner overdekt (begin 1ste eeuw v. C.) theater. Uit deze tijd dateert ook het amfitheater in de zuidoostelijke hoek van de stad.

Voorts zijn er twee palaestrae (gebouwen voor sport- en atletiekbeoefening) uit de hellenistische resp. vroege keizertijd en thermen (badinrichtingen). De straten waren geplaveid, hadden verhoogde trottoirs en oversteekstenen. De talrijke opgegraven huizen zijn in vrij behoorlijke staat te voorschijn gekomen. Bijzonder fraai zijn de Casa dei Vettii en de Casa del Fauno. Aan de rand van de stad lagen grote villae, landhuizen met gecombineerde woon- en bedrijfsruimte, o.a. de Villa dei Misteri.

De wandschilderingen in de huizen geven een fraai overzicht van de Romeinse schilderkunst van 200 v. C. tot 79 n. C. Ook mozaxefeken, speciaal op de vloeren, en stucwerk luisteren de woon- en slaapvertrekken op. Talrijke tuinbeelden en portretten van marmer en brons, kleine sculpturen, kunstig bewerkte meubelen, gebruiksvoorwerpen, enz. tonen een prachtig beeld van het Romeinse interieur. Een groot deel van de vondsten is in de archeologische musea van Napels en Pompeii te zien.

Download hier de informatiebrochure van de werken.

http://www.pompeiisites.org/

http://users.ipa.net/~tanker/pompeii.htm

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.