Het wassenbeeldenmuseum van Rome

Veel toeristen lopen er gewoon voorbij en nog heel wat meer mensen weten zelfs niet dat het bestaat: het wassenbeeldenmuseum van Rome. Nochtans opende het museum reeds in 1958 de deuren. Het aantal bezoekers is de jongste jaren overigens gestegen, zodanig zelfs dat het Romeinse Museo delle Cere in zijn genre qua bezoekersaantallen behoort tot de Europese top drie. Het is tevens het grootste wassenbeeldenmuseum van Italixeb.

Napoleon Bonaparte, Paus Johannes XXIII, Michelangelo, Leonardo da Vinci, Alberto Sordi, Galilei en Manzoni zijn slechts enkele van de vele personages van wie de wassen reproducties in dit museum worden tentoongesteld. Globaal kan je stellen dat er vooral acteurs, muzikanten, schilders, uitvinders, dichters en historische figuren worden gepresenteerd. Nu en dan worden ook nieuwe beelden toegevoegd, recenter nog van Barack Obama en paus Benedictus XVI. Ook zijn er enkele beelden aan de oudheid gewijd.

Gereconstrueerde momentopnames van (vrij willekeurige) gebeurtenissen uit het verleden moeten het geheel wat levendiger maken: Lenin die Russische boeren toespreekt, de laatste bijeenkomst van de Italiaanse Fascistische Raad in 1943 (dat is de eerste en best beetje akelige confrontatie als je binnenstapt!), Lincoln in het Theatre of Washington in 1895, Leonardo da Vinci die de Mona Lisa schildert, enz.

Ook de recente pausen komen aan bod. Bovendien staan er enkele reproducties van allerlei instrumenten die ooit voor executies gebruikt werden (elektrische stoel, guillotine,…) en – het contrast kan nauwelijks groter zijn – voor de kinderen beelden van de belangijkste dinosaurussen en sprookjesfiguren als Sneeuwwitje en Assepoester. Interessant is het laboratorio, een educatieve ruimte waar je duidelijk wordt gemaakt wat er allemaal bij de productie en de creatie van een wassen beeld komt kijken.

Het Museo delle Cere van Rome bestaat sinds 1958. Het is geopend op wens van Fernando Canini die de stad Rome een soortgelijk museum wilde schenken zoals hij tijdens zijn reizen in Parijs en Londen had gezien en waarvan hij erg onder de indruk was. Momenteel zijn er ongeveer 250 wassen modellen te zien in het museum en behoort het in zijn genre tot de belangrijkste van Europa, na Madame Tussaudx92s in Londen en het Grxe9vin in Parijs.

Museo delle Cere
Piazza SS. Apostoli 68 A (dicht bij Piazza Venezia)
Het is elke dag open van 9 tot 21 uur.
Toegangsprijs: 9 euro.
Tel. 06 679 64 82
info@museodellecereroma.com
www.museodellecereroma.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.