Eataly Rome kan enorm aantal lekkerbekken niet bolwerken

Het winkelconcept bestaat reeds in diverse steden maar sinds vorige week beschikt ook Rome over een vestiging van Eataly, zo’n beetje de ultieme droom voor elke liefhebber van de Italiaanse keuken. Een complex, ingericht als een trendy supermarkt, maar met enkel ambachtelijk gemaakt lekkers in de winkelrekken. Eataly is zowat de etalage van de slowfoodbeweging. Rome pakte het ineens groot aan maar blijkbaar niet groot genoeg. De Romeinen vonden de voorbije dagen massaal hun weg naar Eataly en zorgden daar voor chaos en oververhit personeel. De uren en dagen na de officiële opening op 21 juni kwamen er zodanig veel bezoekers opdagen dat de vestiging gisteren noodgedwongen de deuren moest dicht houden om orde op zaken te stellen.

Vandaag is Eataly in principe opnieuw open, na een interne reorganisatie. “Grazie Roma per l’accoglienza. A causa dell’enorme afflusso di questi giorni abbiamo deciso di chiudere lunedi 25 giugno per organizzare sempre meglio il servizio…” communiceert Eataly. Het was voor de uitbaters meteen duidelijk dat je Rome niet kan vergelijken met Milaan, Turijn of Bologna. In de hoofdstad wordt een divisie hoger gespeeld.

Eataly Rome bevindt zich in de reusachtige Air Terminal Ostiense, aan Piazzale XII Ottobre 1492. Het gebouw werd ontworpen door de Spaanse architect Julio Lafuente en in 1990 in gebruik genomen als Air Terminal voor de luchthaven van Fiuminico. Het was de bedoeling hier de passagiers op te vangen die naar aanleiding van het wereldkampioenschap voetbal in 1990 massaal in Rome zouden arriveren en vertrekken. Vanuit de terminal rond je via een systeem van roltrappen en rolpaden direct naar het spoorwegstation. Maar na het voetbalevenement vielen de commerciëble activiteiten in de terminal al gauw stil. De ene na de andere winkel ging dicht en uiteindelijk werd de hele infrastructuur van de Air Terminal naar het spoorwegstation stilgelegd. Het gebouw raakte in verval en fungeerde op zeker moment nog louter als een soort slaapzaal voor dak- en thuislozen.

Twee jaar geleden, op 17 november 2010, besliste de privémaatschappij Nuovo Transporto Viaggiatori (NTV) de voormalige terminal te gebruiken als knooppunt voor een nieuwe hogesnelheidslijn, opgericht door vier zakenlui, waaronder de voorzitter van Fiat en Ferrari, Luca Cordero di Montezemolo, en Diego della Valle, voorzitter van Tod’s (schoenen en luxekleding) – dezelfde die ook de actuele restauratiekosten van het Colosseum, goed voor 25 miljoen euro – op zich neemt. De verwaarloosde terminal werd gekocht voor 10,82 miljoen euro.

NTV lanceerde eind april 2012 een nieuwe hogesnelheidsdienst die de concurrentie met de Italiaanse spoorwegen wil aangaan. De Italo wil de modernste trein in Europa zijn en moet op bepaalde trajecten een snelheid halen tot 350 km per uur. De reizigers krijgen de beschikking over een gratis draadloze internetverbinding en de interactieve videoschermen. Verder worden in een speciale cinemawagon nieuwe speelfilms vertoond. Het bedrijf werkte de voorbije twee jaar aan de renovatie van de voormalige Air Terminal. Het gebouw heeft een nuttige oppervlakte van 14.000 m2 en wordt ontwikkeld op vier niveau’s. Behalve Eataly zijn er nog meer winkels voorzien. Er wordt ook een nieuwe ondergrondse parkeergarage aangelegd.

De opening van Eataly is het eerste hoogtepunt in de commercixeble herontwikkeling van Air Terminal Ostiense. Een overvloed aan eten, smaken en geuren, lokale groenten en fruit, ambachtelijk gebrouwen bier, verse vis, honderden streekproducten, wijnen, kruiden, olijfolie, koekjes, ijs, chocolade, vleeswaren en kaas, je vindt het hier allemaal. Eataly Rome stelt nu al 550 mensen te werk. Maar het concept omvat zoveel meer dan alleen maar winkelrekken met voedsel. Zo is er een echte kleine brouwerij actief, waar live ambachtelijke bieren worden gemaakt en je alle processen van het bierbrouwen zelf kan waarnemen. Voor de inrichting werden Leonardo Di Vincenzo, Teo Musso en Sam Calagione aangetrokken.

Een andere attractie is een grote houtoven, waar je bakkers aan het werk ziet. Ze maken er 70 soorten brood. Of wat te denken van een mozzarellashow, waarbij op vaste tijdstippen door een specialist wordt getoond hoe de beroemde kaas vorm krijgt in zijn handen. Natuurlijk mag ook een echte pizzabakker niet ontbreken. Op een grote tafel wordt met de hand pasta gemaakt. Alle fasen van het koffie branden tot het uiteindelijke kopje espresso kan je hier ook beleven. Elders leer je chocolade maken, leer je alles over olijfolie of kan je het laboratorium van een meesterbanketbakker bezoeken.

De groentenmarkt in Eataly is niet alleen een markt, in twee aanpalende tuintjes wordt getoond hoe de groenten worden gekweekt. Het is een educatief project voor schoolkinderen dat zal worden opengehouden door gepensioneerde tuinliefhebbers. Erg interessant is de afdeling die alle stadia toont in de verwerking van vis. Deze demo’s worden gegeven door vissers die jarenlang zelf op zee hebben gewerkt. Hetzelfde gebeurt met vlees, maar dan door gespecialiseerde slagers. Omwille van hygixebnische redenen kan je zowel de vis- als de vleesverwerking enkel bekijken door de glazen wanden. In totaal omvat Eataly een veertigtal afdelingen, verspreid over drie niveaus. De bovenste verdieping is uitgebouwd als congrescentrum. Een geluiddicht en modulair paviljoen dat geschikt is voor voedings- en wijnevenementen voor 100 tot 500 personen, gaande van degustaties tot diners, buffetten en recepties.

Eataly
Air Terminal Ostiense
Piazzale XII Ottobre 1492
Alle dagen open van 10 uur tot 24 uur
De restaurants sluiten reeds om 22.30 u.

Metrohalte: Piramide. Vanaf het station naar de Air Terminal is het vijf minuten wandelen.

Bus: aan Stazione Ostiense arriveren de lijnen 60, 63, 280, 175 en 30 express. Vlakbij het station stoppen ook de lijnen 670, 715 en 716. Van daaruit is het 3 minuten wandelen tot aan Eataly.

Eataly-klanten kunnen met de wagen terecht op de aangrenzende parking en krijgen een uur gratis parkeertijd

www.roma.eataly.it

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.