Nieuwe markthal Testaccio gisteren officieel geopend

Na maanden van vertragingen en uitstel is er nu voorgoed een einde gekomen aan de volkse markt van Testaccio. Het is gedaan met rondslenteren op xe9xe9n van de meest pittoreske markten van Rome. Gisteren werd de gloednieuwe en hypermoderne markthal officieel in gebruik genomen door burgemeester Alemanno en een aantal prominenten. De nieuwe hal bevindt zich in het gebied dat wordt begrensd door de Via Aldo Manuzio, Via Benjamin Franklin en Via Galvani, ongeveer driehonderd meter van het vroegere marktplein. De oude markthal op Piazza Testaccio wordt afgebroken. Het plein zelf wordt volgend jaar heraangelegd. De bouw van de nieuwe markthal begon op 28 mei 2008 en heeft 18 miljoen euro gekost. De architect van het complex is Marco Rietti. Het archeologische museum onder de markthal wordt groter dan gepland en zal pas volledig klaar zijn in 2014.

De verhuis van de markt werd dit jaar al twee keer uitgesteld maar nu is het eindelijk zover. De nieuwe markthal heeft een totale oppervlakte van 5.000 m2, waarvan 2.000 m2 voorzien is voor openbare diensten. Het complex is langs alle vier de zijden toegankelijk. De volledige site is afgedekt met geperforeerde panelen en beschermd tegen zon en regen. De hal beschikt over een natuurlijk ventilatiesysteem waardoor het ook in de zomer aangenaam koel zou moeten zijn. De komende dagen gaan we zien of dat klopt. De actuele hittegolf in Rome vormt een uitstekende test voor het systeem. De energie is afkomstig van zonnepanelen op het dak. Het zonlicht zal volstaan om de hele structuur van elektriciteit te voorzien. Ondergronds werd tevens een parkeergarage gebouwd, goed voor 270 auto’s.

De nieuwe hal omvat in totaal 103 eenheden of standplaatsen die elk 20 m2 groot zijn. Dat is bijna dubbel zoveel ruimte dan waarover de marktkramers tot dusver gemiddeld konden beschikken. Sommige marktkramers zien de verhuis helemaal zitten, anderen zijn erg sceptisch. Over het algemeen zitten de handelaars met gemengde gevoelens. Volgens sommigen vertoont de nieuwe markthal nog gebreken en zijn de verzekeringen nog niet allemaal in orde. De meesten hebben het erg moeilijk dat ze hun sinds vele jaren vertrouwde locatie en buren moeten verlaten.

De marktkramers van Testaccio woonden bijna letterlijk in hun hal, tussen vrienden en collega’s, vaak al generaties lang. Dat smeedt een band die zich, zo blijkt, maar moeilijk laat verbreken. Velen zijn ook onlosmakelijk verbonden met de geschiedenis van de wijk. Zo hebben de (vaders van de) vleesverkopers op de markt zonder uitzondering nog gewerkt in het vroegere slachthuis van Testaccio dat in 1975 de deuren sloot en vandaag onderdag biedt aan het vlakbij gelegen Museo Macro Testaccio.

Voor de marktkramers wordt het nu allemaal wat gestroomlijnder, klinischer en ongetwijfeld minder charmant. Vergeleken met het marktcomplex op Piazza Testaccio, dat nog uit de jaren ’20 dateert, komen zij nu terecht in een gans andere wereld. De gezellige thuishaven van de tientallen groentenverkopers, slagers, bakkers, verkopers van schoenen, kleding en lederwaren verdwijnt en het zal een hele tijd duren vooraleer iedereen zich thuis zal voelen in het nieuwe complex.

Anderzijds zullen in de toekomst heel wat nieuwe bezoekers de weg naar Testaccio vinden. De markthal werd immers gebouwd bovenop een uitgestrekte archeologische site. De zeer waardevolle ondergrond en de talrijke vondsten zijn er mede de oorzaak van dat de realisatie van het complex meer dan vier jaar heeft geduurd. In september opent hier reeds een archeologisch museum dat zich volledig richt op kinderen. De officixeble naam: Sotto Sopra Il rione Testaccio e l’Archeologia a piccoli passi.

Met interactieve multimedia-toepassingen wordt aan de kinderen een soort tijdreis gepresenteerd, varen ze de Tiber op, ontdekken ze de haven in het toekomstige Testaccio, bouwen ze samen aan het grotere keizerlijke horreum, openen ze de pas geleverde amphoren met wijn en olijfolie om de kruiken vervolgens op de Schervenberg te gooien. De presentatie speelt zich niet louter digitaal af, ze kunnen die originele voorwerpen ook aanraken en gebruiken. De bouw van dit kindermuseum moet tegen de zomer voltooid zijn. De opening volgt in in de loop van september, tijdens de eerste schoolweken.

Het Museo Macro Testaccio lokte tot dusver niet de grote massa maar bracht wel een lichte toename van toeristen naar de wijk. Het aantal bezoekers zal waarschijnlijk wel gevoelig stijgen na de opening van nog een tweede archeologisch museum. Dat moet de geschiedenis van deze belangrijke plek uit de oudheid verduidelijken, met name de activiteiten rond de Tiber, het ontstaan van de Schervenberg en de groei van de handelswijk die in de oudheid op deze plek ontstond. Hier bevond zich toen eveneens een soort marktgebouw met een heleboel grote winkels en een uitgestrekt complex van pakhuizen en magazijnen. Op diverse plaatsen in de wijk en langs de Tiber zijn daarvan nog de restanten te zien.

Dit was een voor Rome zeer belangrijke plek, waar de goederen werden verhandeld die per schip werden aangevoerd vanuit Afrika, Spanje of Griekenland. Meestal werden die overgeladen in de haven van Ostia. Vanuit die laatste haven ging men met kleinere schuitjes stroomopwaarts de Tiber op, richting Rome dus. In de opslagplaatsen van Testaccio werden de grotere amforen met wijn en olijfolie overgegoten in kleinere recipixebnten, bestemd voor de verkoop. De grote kruiken werden stukgeslagen en zo ontstond, vlak achter de nieuwe markthal, de Monte Testaccio of Schervenberg. De wijk ontleende aan het Latijns testae zijn naam.

Het grote museum opent in 2014 de deuren voor het publiek en dat is later dan voorzien. Dat komt omdat archeologen diep ondergronds op de oud-Romeinse verbindingsweg naar de aanlegkaaien van de Tiber gestoten zijn. Op ruim 12 meter diepte bevinden zich nog talrijke resten en ruxefnes van pakhuizen en woningen. Langs deze weg en de route richting Tiber ligt de omgeving bovendien bezaaid met honderden potten en amforen van 18 tot 20 eeuwen oud. Er werd ook heel wat materiaal ontdekt dat gebruikt werd in de scheepvaart en voor het herstellen van boten. Je reist als het ware terug naar de keizertijd waar je een beter begrip krijgt van de omgeving zoals die er in de 1ste eeuw uitzag. Op deze plek bevond zich ook een groot horreum, een Romeins magazijn, meer dan 1 ha groot, voor de opslag en distributie van voedsel.

Het geheel is zo mooi dat men dit alles wil integreren in het museum. De archeologische site zal daardoor een totale oppervlakte hebben van meer dan 7.000 m2 en dus groter worden dan de bovengrondse markthal. Een nadeel is dat er wat langer zal moeten gewerkt worden om het museum veilig en klaar voor bezoekers te maken. De opening van het volledige museumcomplex zal daardoor vermoedelijk pas in 2014 gebeuren. Op langere termijn zullen de gewone bezoekers van de markt zich geleidelijk mengen met de toeristen en bezoekers van het archeologische gebied. Iets waar alle betrokkenen beter van worden, zo hoopt het stadsbestuur.

Het unieke van dit gebied is dat hier vrijwel de hele geschiedenis vanaf de Republikeinse tijd tot aan de Renaissance kan worden gereconstrueerd. Van opslagplaats voor goederen en de eerste magazijnen, de aanleghaven tot de geleidelijke evolutie naar onbewoond platteland en, sinds 18de eeuw, de uitbouw tot een voor die tijd zeer moderne buitenwijk van Rome. Van dit alles bleef ondergronds heel wat bewaard omdat er gewoon op het puin van de vorige vestigingen werd voortgebouwd. Er werd niets afgegraven. Niet alleen monumentale overblijfselen en ruxefnes uit zowel de oudheid als de middeleeuwen, maar ook archeobotanische resten van wijngaarden, boomgaarden, moestuinen tot, bijzonder, de grootste hoeveelheid kalkoenafval die ooit in Italixeb werd gevonden. Het moet zijn dat dit diertje destijds erg geliefd was op tafel…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.