Robert Hughes (De zeven levens van Rome) overleden

De Australische historicus en kunstcriticus Robert Hughes isxa0 gisteren op 74-jarige leeftijd overleden. Dat laten verschillende internationale media, waaronder The Guardian, weten. Hughes was al lange tijd ziek.

Robert Hughes werd in 1938 in Sydney geboren in een advocatenfamilie. Nadat hij op 12-jarige leeftijd zijn vader verloor, ging hij naar een Jezuitenschool. Enkele jaren daarna studeerde Hughes architectuur aan de Sydney University. Op zijn 28ste, en na het schrijven van zijn eerste kunstboek The Art of Australia, vertrok Hughes naar Europa.

In Londen kwam hij al snel als kunstcriticus te werken voor The Sunday Times. In 1970 werd hij door een redacteur van Time magazine uitgenodigd om naar New York te komen. Tot zijn dood bleef Hughes in Amerika wonen.

Over zijn nieuwe thuisland was Hughes uiterst kritisch. Ook het huidige Rome moest het ontgelden. In een bespreking van Hughes laatste kunstboek over Rome schreef NRC-boekenredacteur Bernhard Hulsman:

“In de epiloog ontpopt Hughes zich inzake Rome zelfs tot een cultuurpessimist. Hij stelt vast dat het bronzen beeld van keizer Marcus Aurelius, dat Michelangelo op het Capitool liet plaatsen en dat hem bij zijn eerste bezoek aan Rome in 1959 deed beseffen dat dit ‘de stad is van de continuïteit’, is vervangen door een kopie.”

“De wetenschap dat het om namaak gaat, zorgt ervoor dat je er anders naar kijkt, betoogt hij. Om het nog erger te maken staat het origineel in het Capitolijns Museum nu op een hellingbaan: dit is vandalisme. Het is absoluut intrinsiek aan de betekenis van de Marcus Aurelius dat het paard en de ruiter recht en horizontaal staan.”

“Rome gaat kapot aan auto’s en toerisme, vindt Hughes. Het bekijken van de Sixtijnse kapel is, te midden van de hordes lawaaierige bezoekers, een onmogelijke beproeving. En tot overmaat van ramp is er geen Italiaan die dit erg vindt. “Kunst interesseert ze geen reet”, schrijft Hughes in zijn directe taal.

“De enige twee dingen waarvoor Italianen belangstelling hebben zijn voetbal en televisie waar de blonde bimbo’s met bolle borsten niet vanaf te slaan zijn. Daarom hebben ze als premier Silvio Berlusconi, eigenaar van een tv-imperium en een voetbalclub”. Dixit Hughes.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.