Grote overzichtstentoonstelling Renato Guttuso begonnen in Rome

In het Complesso del Vittoriano (Piazza Venezia) is een grote overzichtstentoonstelling begonnen rond Renato Guttuso. Alle meesterwerken van de Sicliaanse schilder worden er getoond, gaande van zijn vroege tekenwerk, stillevens en portretten tot de dromerige doeken uit de laatste jaren van zijn leven. In Romeinse culturele kringen wordt deze tentoonstelling omschreven als xe9xe9n van de grootste kunsthappenings van dit najaar en op gelijke hoogte geplaatst met de bijzonder succesvolle tentoonstelling rond Johannes Vermeer die nu aan de gang is in de Scuderie del Quirinale en nog tot 20 januari 2013 te bekijken is. De expo Guttuso. 1912-2012 is nog tot 3 februari 2013 te bezoeken.

Alle toppers van Guttuso zijn aanwezig op de actuele tentoonstelling, gaande van ‘I funerali di Togliatti’, ‘La Crocefissione’, ‘Fuga dall’Etna’ en Il Caffxe8 Greco tot het bekende ‘Vucciria’. Er is uiteraard ook ruime aandacht voor de langdurige Romeinse periode van de schilder, met onder meer de beroemde portretten die hij maakte van Alberto Moravia en Giorgio Amendola. In Rome is ook de vereniging Archivi Guttuso actief, gevestigd in het voormalige atelier van de schilder in Palazzo del Grillo. Deze organisatie is de wettelijke vertegenwoordiger van de nalatenscap van de kunstenaar, controleert de authenticiteit van Guttuso’s werk – er circuleren nogal wat valse kunstwerken van Guttuso – en beheert ook het uitgebreide archief van de kunstenaar dat niet alleen tekeningen en grafische ontwerpen bevat maar ook talrijke documenten, foto’s en handschriften.

Renato Guttuso werd geboren op 26 december 1911 in Bagheria, in de buurt van Palermo. Vanaf 1937 werkte hij grotendeels in Rome, een stad die hij nooit beu zou worden en die in talrijke van zijn werken figureert. Als fervent anti-fascist trad hij in 1940 toe tot de toen verboden Italiaanse Communistische Parij (PCI). Guttuso was ook een actief tegenstander van de maffia, hoewel hem dat nooit problemen bezorgde met de criminele organisatie. In 1972 ontving de schilder de Lenin Vredesprijs en in 1976 werd hij zelfs verkozen in de Italiaanse Senaat als vertegenwoordiger van de PCI voor het kiesdistrict Sciacca in Sicilixeb.

Guttuso begon al heel jong te schilderen en zoals uit zijn eerste werken uit 1925 blijkt werd meteen duidelijk dat de jongen beschikte over uitzonderlijke talenten. Guttuso ging naar de middelbare school in Palermo en trok vervolgens naar de universiteit. Zijn kunstwerken openden toen al heel wat deuren en brachten hem tot in Milaan van waaruit hij reizen doorheen heel Europa ondernam. Terug in Palermo opende hij een eigen studio en vormde samen met de schilder Lia Pasqualino Noto en de beeldhouwers Nino Franchina en Giovanni Barbera een kunstenaarscollectief, de Gruppo dei Quattro. Later verhuisde hij definitief naar Rome waar hij in de Via Margutta een nieuwe studio opende. Het was het begin van een zeer lange en erg vruchtbare carrixe8re. Zijn beroemdste schilderij is wellicht Vucciria (de naam van de markt van Palermo, foto hieronder), een ruw en realistisch doek. Guttuso stierf op 18 januari 1987 in Rome op 75-jarige leeftijd. In zijn geboortestad Bagheria is in de Villa Cattolica een museum gewijd aan zijn leven en werk.

Guttuso. 1912-2012
Tot 3 februari 2013
Complesso del Vittoriano, Via di San Pietro in Carcere.
Open van maandag tot donderdag van 9.30 u. tot 19.30 u.
Op vrijdag en zaterdag van 9.30 tot 23.30 u.
Zondag van 9.30 tot 20.30 u.
Toegang: 12,50 euro / 9 euro met korting
Audiogids (5 euro) beschikbaar.
Tel.: 0039 06 6780664 – 6780363
Email: museo.vittoriano1@tiscali.it
www.museoguttuso.it/site
www.guttuso.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.