Villa Altieri opnieuw open voor publiek

Deze week wordt de ooit zeer befaamde Villa Altieri in Rome opnieuw geopend voor het publiek. De voorbije jaren werd 5 miljoen euro gestopt in de uitbouw van een nieuw -cultuur- en museumproject dat in het gebouw wordt ondergebracht. De Italiaanse president Giorgio Napolitano en Nicola Zingaretti, de president van de Provincie Rome, zullen morgen het Palazzo della Cultura e della memoria storica della Provincia di Roma officieel openen.

De Villa Altieri, een architectonisch juweeltje in het hart van de Esquilijn, werd in 1667 ontworpen door Giovan(ni) Antonio de Rossi in opdracht van de oude prinselijke familie Altieri. Sinds 1975 is het gebouw eigendom van de Provincie Rome. Na een lange en complexe restauratie wordt het voormalige palazzo nu geopend voor het publiek.

Dat is goed nieuws want het gebouw zal plaats bieden aan een nieuw cultureel centrum waar de permanente tentoonstelling van de archeologische collectie van de familie Altieri, de historische archieven en de bibliotheek van de provincie en een zogenaamde banca della memoria, allemaal een plaats krijgen. In principe komt er ook een enoteca die enkel wijnen en producten uit de provincie aanbiedt en promoot, net zoals er zich eentje bevindt vlakbij de zuil van Trajanus, aan de achterzijde van Palazzo Valentini, het provinciehuis.

De restauratie van Palazzo Altieri maakt tevens mogelijk de historische identiteit te ontdekken van een magnifiek gebouw dat eeuwenlang de pracht en praal van de familie Altieri benadrukte. Ooit stond deze palazzo bekend als een der mooiste van Rome. Nadat het gebouw in onbruik geraakte deed het achtereenvolgens dienst als gevangenis, nonnenklooster en school.

De villa was ook beroemd omwille van de prachtige tuin, compleet met een fantastische cirkelvormige doolhof met buxushagen. Ook de binnenplaats was omgeven door muren en hagen en aan de voorzijde bevond zich eveneens een tuin. Beide tuinen waren verbonden met ongebruikelijke bogen met aan beide zijden een obelisk. Door een open ruimte op de begane grond kon je van de ene tuin in de andere kijken.

Veel groen is in de loop der tijd opgeofferd aan de stedelijke uitbreiding van de Esquilijn maar op de binnenplaats krijg je nog altijd een indruk van de vroegere grootsheid. De eigenlijke tuin met de doolhof is verloren gegaan.

Een tijdlang was de villa in handen van Mgr. Francesco Saverio de Merode, een Belg die het onder paus Pius IX tot minister van oorlog bracht en die een grote en actieve promotor was van de urbanisatie van Rome.

Het was hij die gedeelten van de villa betrok in de uitbreidingsplannen van het 19de eeuwse Rome. In die periode verloor de villa het grootste gedeelte van het aanpalende landgoed en verdween het hoofdgebouw. Enkel het zogenaamde Casino blijft vandaag nog over.

Wie interesse heeft in de geschiedenis van dit gebouw, vindt in de Romeinse boekhandels nog steeds de uitgave Villa Altieri sull’Esquilino a Roma, van B. Amendolea en L. Indrio, in 2009 uitgegeven door Bonignori Editore (www.bonsignori.it ) in opdracht van de Provincie Rome (Collana di Studi e Materiali Palazzo Valentini, Edifici, vol. V, Roma 2009).

Villa Altieri vind je aan de Viale Manzoni 47 in  Rome.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.