De Etrusken – Una storia particolare

De Etrusken – Una storia particolare. Dat is de titel van een nieuwe tentoonstelling die vanaf 16 maart tot 25 augustus 2013 zal te bekijken zijn in het Gallo-Romeins Museum in Tongeren. In primeur kunnen we jullie al verklappen dat onze vereniging S.P.Q.R. deze tentoonstelling zal bezoeken met exclusieve begeleiding en dit op zaterdag 13 april, van 10.15 tot ongeveer 12 u. Hou die datum dus alvast vrij. We dompelen ons met maximum 50 bezoekers (2 groepen van 25 personen) onder in de geheimzinnige leefwereld van de Etrusken. De uitnodiging voor onze leden volgt later. Rome mag met de Villa Giulia dan wel het grootste Etruskische museum ter wereld op haar grondgebied hebben, het gebeurt niet zo gauw dat een aantal topstukken naar België worden gehaald. Een reden om deze tentoonstelling dus niet te missen.

De Etrusken waren een volk van zeevaarders en handelaars. Ze lieten zich voluit inspireren door de nieuwe ideeën, gewoonten, technieken en stijlen waarmee ze in aanraking kwamen. Het waren niet de Romeinen maar de Etrusken die tekenden voor de eerste grote beschaving van Italië. De tentoonstelling ‘De Etrusken – Una storia particolare‘ vertelt het intrigerende verhaal over de Etruskische rijkdom, religie, macht en pracht. In 2008 vond in het Palazzo delle Esposizioni aan Via Nazionale 194 in Rome een grote overzichtstentoonstelling rond de Etrusken plaats. We blikken er ter gelegenheid van de komende expo in Tongeren in een volgend stukje even op terug.

Een uitgepuurde selectie van een 350-tal topstukken toont in Tongeren de hoogdagen van de Etrusken en brengt hun wereld opnieuw tot leven. Tot de absolute blikvangers behoren rijke inboedels van prinsen- en prinsessengraven, gouden sieraden en bronzen wapens, maar ook beelden van goden en godinnen en prachtig versierde asurnen.De tentoonstelling bevat topstukken uit toonaangevende musea in Nederland en België. Ook prestigieuze Italiaanse huizen zoals de Vaticaanse en Capitolijnse Musea en de Villa Giulia verlenen hun medewerking. ‘De Etrusken – Una storia particolare’ wordt zonder twijfel een topper voor Tongeren.

Andere grote collecties Etruskische kunst bevinden zich in Kopenhagen (Ny Carlsberg Glyptothek) waar één van de grootste verzamelingen buiten Italië te zien is, Rome (Museo di Villa Giulia) en Tarquinia (Museo Etrusco). Ook het Musée du Louvre in Parijs, het British Museum in Londen en de Vaticaanse musea herbergen een aanzienlijke hoeveelheid Etruskische kunst.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.