Napels wil energie uit vulkaan Vesuvius halen maar klok uitbarsting tikt verder…

De stad Napels wil geothermische energie halen uit de beruchte vulkaan Vesuvius, voor verwarming en voor de productie van stroom. De Vesuvius is vooral berucht omwille van de ramp die de Romeinse stad Pompeii in de oudheid overkwam. Maar de vulkaan kan de mens ook dienen: Napels wil de vulkanische krachten gebruiken om energie mee op te wekken. De stad ligt aan de voet van de Vesuvius en heeft aan de andere kant van de stad nog een tweede vulkanisch gebied, de Campi Flegrei. De stad wil de warme ondergrondse temperaturen gebruiken om huizen te verwarmen en stroom op te wekken.

“We willen als pilootproject een centrale opzetten die geïntegreerd is met andere energiebronnen, zoals zonne-energie en vloeibare biomassa, zoals gerecycleerde frituurolie en algen”, vertelde Antonio Luongo, schepen voor Energie tijdens een persconferentie in Napels. “Geothermische energie is een van onze meest rijkelijke hernieuwbare energiebronnen. Volgens deskundigen is de vulkanische regio gelijkwaardig aan vier grote kerncentrales.” Napels wil de energie in een eerste fase gebruiken voor verwarming, en in een volgende fase ook om elektriciteit te produceren. De installaties moeten betaald worden met geld van private investeerders en middelen van de Europese Unie. Luongo maakt zich sterk dat de installatie over een goede zes maanden al in werking kan zijn.

Vorige week heeft de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA een sensationeel beeld vrijgegeven van de baai van Napels en de Vesuvius die onheilspellend over de stad waakt. De immense krater van de vulkaan is duidelijk zichtbaar. De foto werd op nieuwjaarsdag gemaakt vanuit het internationaal ruimtevaartstation ISS. De Vesuvius wordt aanzien als een van de meest gevaarlijke vulkanen ter wereld. Toch valt het op hoe veel mensen in de buurt van het natuurfenomeen wonen. De grond is er namelijk heel vruchtbaar. Met 3 miljoen mensen gaat het om het dichtstbevolkte vulkanische gebied ter wereld. De Vesuvius wordt weliswaar nauwgezet in de gaten gehouden met meetapparatuur maar de kans op een uitbarsting is reëel.

De vulkaan is in het verleden al meermaals uitgebarsten met dramatische gevolgen. De uitbarsting in 79 na Christus leidde tot de vernietiging van Pompeii en Herculaneum en een aantal villa’s in de buurt, met de dood van naar schatting 10.000 tot 25.000 mensen als gevolg. In 1631 volgde al een even zware uitbarsting. Ook daarna heeft de Vesuvius zich nog vele malen geroerd. Dat was het geval in 1794, 1826, 1872, 1906, 1913, 1926, 1929 en voor het laatst in 1944. Deze uitbarstingen waren echter minder spectaculair en eisten minder slachtoffers dan de uitbarstingen in 79 en 1631. Wetenschappers vrezen echter dat de ‘big bang’ er elk moment kan aankomen. Een nieuwe onverwachte uitbarsting van de Vesuvius zou, gezien de dichte bewoning op en rond de vulkaan, honderdduizenden doden tot gevolg kunnen hebben.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.