Franciscus I uit Argentinië is 266ste paus

Paus Franciscus I is omstreeks 19 uur in Vaticaanstad verkozen tot de 266ste opvolger van de apostel Petrus. De nieuwe paus, die vanochtend nog wakker werd als kardinaal Jorge Mario Bergoglio, werd geboren op 17 december 1936 en is afkomstig uit Buenos Aires, Argentinië.

Hij is de eerste Zuid-Amerikaanse paus en de eerste niet-Europese paus in 1282 jaar. Dat is geleden sinds de Syrische paus Gregorius III  in 731 werd verkozen. Bergoglio heeft een Italiaanse naam omdat zijn ouders Italianen waren die destijds emigreerden naar Argentinië.

Zoals gewoonlijk bevond de naam van Bergoglio zich niet tussen de meeste lijstjes met mogelijke kanshebbers die door vele Vaticaandeskundigen tijdens de voorbije dagen werden naar voor geschoven. Voorafgaand aan het conclaaf van 2005 werd Bergoglio door sommigen wel beschouwd als papabile.

Volgens een anoniem dagboek van een van de kardinalen die deelnamen aan het conclaaf, dat op 23 september 2005 in het Italiaanse blad Limes gepubliceerd werd, was Bergoglio bij de stemmingen steeds een goede tweede na kardinaal Ratzinger, die het toen uiteindelijk haalde.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.