Rome introduceert nieuwe autobussen

Vervoersmaatschappij Atac introduceert de komende maanden geleidelijk nieuwe autobussen in het Romeinse openbaar vervoer. De gloednieuwe vloot bestaat uit in totaal 337 exemplaren van 13 tot 18 m lengte. Het gaat om een contract van 115 miljoen euro. De voertuigen worden vanaf nu in een tempo van ongeveer vijftig stuks per maand gelanceerd in de straten van Rome. Tegen eind dit jaar moeten ze allemaal in bedrijf zijn. De bussen vallen op want ze zijn geschilderd in rosso amaranto, het typische rood uit de officiële stadskleuren. Er zijn plannen om dat ook met de overblijvende voertuigen van de huidige vloot te doen, al is dat nog niet definitief beslist. De nieuwe bussen werden recent voorgesteld aan het publiek.

De nieuwe generatie autobussen is veel minder vervuilend dan de huidige. Belangrijk is ook dat het chassis en de ophanging speciaal werden geoptimaliseerd voor de straten van Rome. Wie al eens in een (oudere) Romeinse bus heeft gezeten weet dat je er aardig in kan worden dooreengeschud. De bussen in Rome hebben het vooral te verduren van de kasseien en volkomen afgesleten asfaltwegen.

De nieuwe voertuigen beschikken tevens over een systeem om lawaai en trillingen te verminderen. Ook het algemene comfort aan boord en de toegankelijkheid voor gehandicapten zijn verbeterd. Ieder voertuig beschikt over airco, een boordmonitor en camerabewaking. Passagiers en vooral mensen met gehoorproblemen en slechtzienden krijgen aan boord veel betere en visuele informatie.

De levering omvat 206 bussen van 12 m lengte en 131 bussen van 18 m, in totaal 337 stuks. De nieuwe voertuigen werden gefabriceerd door Iveco. Het officiële model dat in Rome wordt geleverd heet Iveco Irisbus Citelis, al hebben de Romeinen, nooit verlegen van wat chauvinisme, het type al meteen herdoopt tot de Serie Roma. Dit type maakt deel uit van een groter gamma van dit soort voertuigen dat elders in Italië reeds in dienst is, o.m. in Milaan, Turijn en Triëst. Ook elders in Europa (bv. in Madrid, Lille, Lyon en Parijs) zie je dergelijke voertuigen rondrijden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.