De Roma Pass is weer wat duurder geworden maar blijft voordelig voor de actieve toerist

De nieuwe Roma Pass is weer wat duurder geworden. 38,5 euro kost het speciale pasje nu al (de versie voor 72 uur) of 28 euro voor  48 uur geldigheid, maar voor een actieve bezoeker op een niet al te lange citytrip mag dat geen bezwaar zijn. Je krijgt er immers heel wat voor terug. Je kan een Roma Pass aanschaffen ofwel een Roma & Più-pasje. Dat laatste wordt uitgegeven door de provincie in plaats van het stadsbestuur en is twee euro goedkoper. De relatief kleine verschillen tussen beide passen situeren zich voornamelijk in het soort openbaar vervoer waarvan je gebruik kan maken.

Met een Roma Pass krijg je gedurende drie opeenvolgende dagen gratis toegang tot de eerste twee musea en/of archeologische sites van je keuze. Kies daarbij in geen geval voor één van de volgende musea, want daar mag je op vertoon van je kaart altijd gratis binnen: het Museo della Repubblica Romana e della memoria garibaldina, het Museo Bilotti a Villa Borghese, het Museo Canonica, het Museo delle Mura, het Museo Napoleonico en Villa di Massenzio. Voor alle andere musea en archeologische sites kan je bij het vertonen van de Roma Pass steeds rekenen op verminderde toegangsprijzen.

Dankzij de Roma Pass kan je ook genieten van het openbaar vervoer. De kaart is geldig op alle voertuigen van vervoersmaatschappij ATAC (bussen, trams, de metro), de regionale spoorwegverbindingen binnen het grondgebied van de stad (Rome-Lido, Rome Flaminio-Piazza del Popolo en Rome-Viterbo Giardinetti, binnen het grondgebied van de stad.

Informeer je bij de minste twijfel steeds over de voorwaarden, want speciale verbindingen zoals de Leonardo Express van en naar de luchthaven Fiumicino en andere verbindingen naar de luchthaven of Ciampino zitten niet in het pakket, net zomin als de Cotral-verbinding van Roma Tiburtina naar de luchthaven of de treinverbindingen van Trenitalia.

De geldigheidstermijn van je kaart begint te lopen zodra je ze voor het eerst gebruikt. Ze blijft geldig tot middernacht van de derde dag na de eerste validering. Houders van de pas kunnen ook rekenen op kortingen voor tentoonstellingen en evenementen. Die vind je terug in een gidsje dat zich in je Roma Pass-kit bevindt. Daarin steken ook een stadsplannetje, een museumgids, een plannetje van het metronet en de bussen, nuttige telefoonnummers, een lijstje van de toeristische informatiepunten in de stad, een kaartje met de activeringscode van een Roma Pass-app die je kan downloaden voor je slimme telefoon of tablet en een een kaart met nuttige medische informatie zoals wat te doen als je een dokter nodig hebt, wat bij een ongeval of hospitalisatie, enz.

Handig is ook dat heel wat archeologische sites en musea beschikken over aparte toegangen waar je als houder van een Roma Pass meteen naar binnen mag. Zo is er bij het altijd drukke Colosseum een tourniquet die speciaal gereserveerd is voor houders van een Roma Pass. Je kan er maar twee keer gebruik van maken (in de musea of de archeologische sites die je kiest voor een gratis bezoek) maar het is handig om weten.

De Roma Pass maakt gebruik van RFID-technologie (Radio Frequency Identification). Je hoeft de kaart dus nergens in te stoppen of te valideren. Aan de gele ontwaardingstoestellen in tram of bus bijvoorbeeld, volstaat het je kaart even tegen het toestel te houden tot een groen lichtje verschijnt dat je registratie in orde is.

De Roma Pass kan je thuis reeds online aankopen (maximum vier passen per transactie, betaling met Visa of Mastercard en binnen de 24 uur kan je vanaf een bepaalde computer slechts één keer een transactie doen). Het pasje is ook te koop bij alle toeristische informatiepunten in de stad en in de beide luchthavens Fiumicino en Ciampino, in de musea zelf en in diverse metrostations.

Alle andere nuttige info vind je op www.romapass.it (IT en EN)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.