Caligula is de spilfiguur in het Museo delle Navi Romane

Er zijn plannen voor een nieuw museum dat wordt opgebouwd rond het leven van keizer Gaius Caesar Augustus Germanicus, volgens de schrijver Suetonius bijgenaamd Caligula, wat laarsje of sandaaltje zou betekenen. Niet dat de regeringsperiode van de derde keizer van Rome zo roemrijk was maar Caligula blijft wel een fascinerende figuur. Caligula was slechts 29 jaar oud toen hij in 41 na Chr. werd vermoord. Caligula’s naam is sterk verbonden met het minder bekende Museo delle Navi Romane, dat nu reeds de geschiedenis toont van de twee grote Romeinse schepen die de keizer had laten bouwen.

Het is nog maar sinds kort dat in het museum voor het eerst de gerestaureerde schepen van Caligula worden getoond maar ook de vondsten die werden opgegraven in en rond het vlakbij gelegen heiligdom van Diana. Die lagen tot nog toe opgeslagen in de enorme magazijnen van Palazzo Massimo en het Museo Romane Terme di Diocleziano. Een reusachtig marmeren beeld van Caligula, dat oorspronkelijk acht meter hoog moet geweest zijn, keerde eveneens terug naar Nemi. Jn de zomer van 2011 werd het beeld door de Guardia di Finanza gerecupereerd van grafrovers die het hadden ontdekt en gestolen in de buurt van het meer van Nemi. Door die vondst kwamen archeologen op het spoor van het buitenverblijf van keizer Caligula.

Het beeld, dat de keizer zittend op een troon afbeeldt, was door de grafrovers in stukken gebroken om het gemakkelijker te vervoeren. reeds in een vrachtwagen geladen, klaar om vervoerd te worden naar de haven. Daar vandaan zou het beeld het land uit gesmokkeld worden. De grafrovers zorgden ongewild ook voor de latere ontdekking van een waaiervormig nimfeum. Die fontein zal worden heropgebouwd.

Iedereen kent vandaag het Domus Aurea, het enorme en onvoorstelbaar luxueuze paleis van keizer Nero, maar ook het optrekje van Caligula in Nemi was aardig ingericht. Het bevatte zelfs een voor die tijd ongelooflijk geavanceerd hydraulisch systeem dat via een groot aantal loden leidingen het regenwater voor huishoudelijk gebruik doorheen de hele villa distribueerde. Een dergelijk systeem aanleggen moet zelfs voor de top van de Romeinse aristocratie een zeer dure investering geweest zijn.

De buizen werden vervaardigd uit rechthoekige bladen van lood en zijn de reden dat de villa in Nemi met een zekerheid van 100 procent kan worden toegeschreven als het stulpje van Caligula. Het was immers gebruikelijk om op het lood de naam van de eigenaar te vermelden en soms ook van degene die de leidingen had aangelegd. In het lood werd meestal ook een serienummer gestempeld. Uit die gegevens blijkt duidelijk Caligula’s betrokkenheid.

De Romeinse schepen van Caligula waren lang tijd onbekend. Geen enkele auteur uit de oudheid heeft ze ooit vermeld, er bestond geen enkele verwijzing naar. De gezonken schepen werden ontdekt in de middeleeuwen maar vondsten van resten uit het Romeinse tijdperk gebeurden in die tijd vrijwel permanent en er lag nauwelijks iemand van wakker, tenzij er natuurlijk kostbaarheden of waardevolle voorwerpen werden gevonden. In het beste geval bleef een gedeelte van een voormalige Romeinse woning bewaard doordat de ruïnes als kelder of opslagruimte werden geïntegreerd in het nieuwe gebouw.

Uit onderzoek blijkt wel dat de beide schepen tot zinken werden gebracht omstreeks de tijd dat Caligula stierf, waarschijnlijk als uitvoering van een damnatio memoriae. De berging van de schepen was een operatie die meerdere eeuwen heeft omvat. Er gebeurden meerdere pogingen, de ene al wat creatiever dan de andere, en ze faalden allemaal. Het verhaal van de schepen van Nemi leest als een thriller en krijg je te lezen in een apart verhaal, samen met nieuws over een spectaculair scheepsproject in Rome.

Museo delle Navi Romane
Via del Tempio di Diana 13, Nemi
Tel. 06 939 80 40
Open van 9 tot 19.30 u.
Zondag van 9 tot 13 u.
Boeking rondleidingen: tel. 06 941 96 65
www.museonaviromane.it

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.