De Confesercenti Rome trekt aan de alarmbel. In het stadscentrum komt steeds meer winkelruimte leeg te staan. De voornaamste oorzaak is het in snel tempo verdwijnen van ambachtelijke bedrijfjes en kleine winkeltjes in de stad.
De kleinere zaken worden gewurgd door de crisis. De huurgelden gingen in heel wat gevallen naar beneden maar die ingreep lijkt niet voldoende. Bovendien komen op die manier uiteindelijk ook de eigenaars in problemen.
Volgens de handelskamer is actie nodig om zowel huurders als verhuurders er bovenop te helpen en te vermijden dat de leegstand nog aangroeit. De handelsvereniging is overigens niet de enige die vreest voor de toekomst van de winkelaanbod in Rome.
Steeds meer actiecomités en bewoners schieten in actie tegen de oprukkende verschraling van het winkelaanbod. Dat heeft nog andere oorzaken dan alleen maar de crisis.
In Rome, de hoofdstad van het winkelen, staan momenteel meer dan 16 procent van de beschikbare panden leeg. De huren blijven behoren tot de hoogste van het land, met pieken tot 25.000 euro per maand voor een winkel in het centrum.
Onderzoek toont aan dat de omzet van de verkoop vorig jaar met maar liefst 25 procent daalde. Vooral de kleinere winkels staan onder zware druk. Die krijgen niet alleen te maken met de wurgende crisis maar ook met de felle concurrentie van de ketenwinkels en multinationals.
Het hoeft dan ook niet te verwonderen dat veel kleine handelszaken een overnamebod krijgen, waarna ze onmiddellijk sluiten en vaak getransformeerd worden in een banale souvenirwinkel of prullenwinkel. Dat is een trend die al een paar jaar aan de gang is.
Winkeliers die ermee ophouden of laten blijken dat ze het beu zijn, worden steevast benaderd om hun zaak te verkopen. De verleiding is dan soms groot om het geld te incasseren en te gaan genieten van een rustige oude dag.
De opkooppraktijken, die gezien de grootschaligheid van het aantal biedingen, de systematische benadering en de gelijkmatige manier van aanpak, wellicht worden gestuurd door een onzichtbare groep achter de schermen die gebruik maakt van stromannen, kunnen op termijn de genadeslag betekenen voor het reguliere middenstandsleven in de historische stad.
Ambachtelijke activiteiten en kleine winkeltjes die al vele tientallen jaren bestaan houden er steeds vaker noodgedwongen mee op.
Een paar maanden geleden raakte bekend dat welicht ook het legendarische Caffè della Pace de deuren zal moeten sluiten. Hoewel de eigenaars Mario en Daniela Serafini al vele jaren trouw hun huur betaalden aan de eigenaar, het vlakbij gelegen Pontificio Istituto Teutonico di Santa Maria dell’Anima, bleek het verlengen van de huurovereenkomst een ander paar mouwen. De discussies werden bitsiger, gaandeweg escaleerde de toestand en momenteel buigt de rechtbank zich over de zaak.
De zaak, waar talrijke beroemdheden waaronder paus Johannes-Paulus II een glaasje dronken, is samen met een aantal naastgelegen woningen in handen van het kerkelijke instituut. Boze buurtbewoners verenigden zich in een comité en voerden al meermaals actie, met als hoogtepunt een betoging op 11 juli jl. Het regende verwijten aan het adres van het Pontificio Istituto Teutonico di Santa Maria dell’Anima.
De bar is nog steeds open maar het sluitingsgevaar is nog niet afgewend. De ontruiming dreigt. Mensen uit de buurt menen te weten dat de eigenaar een onweerstaanbaar bod heeft gekregen om het pand te verhuren voor de komende dertig jaar.
Aan wie of aan welke organisatie is niet duidelijk. Als dat klopt lijkt de toekomst van Caffè della Pace bezegeld en kunnen we er op termijn wellicht een hamburgerrestaurant of erger verwachten. Het zal het uitzicht van de fraaie Via della Pace er niet op verbeteren.
Geef een reactie