Voorlopig (maar veel te klein) budget voor restauratie mausoleum Augustus

Het komt niet meer tijdig goed met het mausoleum van Augustus, de eerste Romeinse keizer die in 2014, precies 2000 jaar na zijn overlijden, in Rome uitgebreid zal worden herdacht. Op 18 oktober begint in de Scuderie del Quirinale reeds een grote tentoonstelling rond Augustus.

Maar de restauratie van het mausoleum, dat er vandaag verwaarloosd bij ligt, en in de loop van 2014 na 77 jaar opnieuw toegankelijk had moeten zijn voor het publiek komt maar niet op gang. Alweer is er een jaar tijd verloren. Omdat de werken minstens 18 maanden zullen duren gaan de vieringen rond Augustus in ieder geval plaatsvinden zonder dat het mausoleum opgeknapt is. Er zal nu toch 2 van de 12 miljoen euro die nodig is worden vrijgemaakt om het monument tenminste aan de buitenzijde enigszins op te knappen.

De totale kostprijs van de werkzaamheden wordt geraamd op 12 miljoen euro, waarvan ongeveer een derde zou gefinancierd worden door de stad Rome, nog eens een derde door het Ministerie en de rest, 4,3 mijoen euro, door particuliere sponsors. Maar de Italiaanse overheid zit met een te krap budget en privésponsors blijken niet happig om geld in de restauratie van dit bij het publiek wat minder bekende mausoleum te stoppen.

De hogere overheid zou nu toch bereid zijn een voorlopig bedrag van 2 miljoen euro ter beschikking te stellen. Dat budget moet op 8 oktober nog door de Senaat worden goedgekeurd. Die 2 miljoen euro is lang niet voldoende om het monument volledig op te knappen en de herinrichting van de omgeving uit te voeren, maar er zou een begin kunnen gemaakt worden met de uiterlijke verfraaiing van het gebouw, zodat bezoekers het tenminste aan de buitenzijde op een fatsoenlijke manier kunnen bezichtigen. Dat zou misschien ook de aandacht trekken van potentiële sponsors, zo hoopt men in Rome. In de stadsbegroting is 3,3 miljoen euro voorzien voor herontwikkeling van de omgeving. Dat kan pas gebeuren nadat de restauratie voltooid is.

Na de restauratie van het mausoleum en de omgeving van de Ara Pacis moet in principe nog de herinrichting van Piazza Augusto Imperatore volgen. Die werken slorpen nog eens 5 miljoen euro op. De plannen voor de hele omgeving zijn al een paar jaar klaar. Na voltooiing zal het geheel een beetje te beschouwen zijn als een plein onder straatniveau. Tegenover de ingang van het monument wordt een soort doorlooptunnel aangelegd die zal worden afgesloten met een glazen wand en moet dienen voor de huisvesting van een boekenwinkeltje, een bar en misschien nog een paar andere kleine bedrijfjes. Een stuk straat uit de Romeinse oudheid, die tijdens recente opgravingen werd ontdekt, zal worden geïntegreerd in dit gedeelte van de site.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.