Ondergronds gedeelte Colosseum opnieuw open voor bezoekers

Het ondergrondse gedeelte van het Colosseum, dat enkele weken geleden om veiligheidsredenen werd gesloten voor het publiek (zie ons bericht van 22 oktober jl.) is ondertussen opnieuw opengesteld. De bezoeken werden onderbroken nadat er een klein travertijnen brokstukje uit de gewelven was losgekomen. Na een grondig onderzoek blijkt dat er geen gevaar is en verklaarde de toezichthouder de ondergrondse zone veilig. De oorzaak is wél opmerkelijk.

De beslissing om het ondergrondse deel af te sluiten werd genomen omdat het brokstukje loskwam vlak boven de plaats waar alle bezoekers passeren. De zeer kleine instorting zorgde voor enige ongerustheid en men wilde niet langer honderden bezoekers dagelijks door het benedengedeelte van het monument gidsen. Het gaat om de verblijfplaatsen waar de gladiatoren moesten wachten vooraleer de arena te betreden en de ruimtes waar de kooien met wilde dieren waren ondergebracht.

Een technisch team voerde een grondige inspectie uit naar de stevigheid van het metselwerk en controleerde of er enig gevaar voor instorting of loskomend gesteende bestond. Uit het onderzoek blijkt nu dat het loskomen van het brokstukje op 20 oktober werd veroorzaakt doordat de mortelspecie en het materiaal dat tijdens een eerdere restauratie in de jaren ’80 van de vorige eeuw werd gebruikt, begint te verzwakken.

De originele bouwstoffen uit het Oude Rome hebben zowat twintig eeuwen doorstaan, de moderne materialen die dertig jaar geleden werden gebruikt, zijn blijkbaar nu al aangetast. Het zegt veel over de bouwkunde van de Romeinen in de oudheid maar nog meer over de manier waarop vandaag wordt gewerkt. De archeologische diensten en de directie van het Colosseum trekken hun conclusies en hebben al laten weten de zaak te onderzoeken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.