Vaticaan publiceert toeristische gids voor miljoenen bezoekers heiligverklaring

Het Vaticaan werkt aan een toeristische gids om de grote massa bezoekers te begeleiden die worden verwacht bij de heiligverklaring van de pausen Johannes-Paulus II en paus Johannes XXIII op 27 april. Rond die periode verwacht Rome vijf miljoen bezoekers extra in de stad. Dat is in Rome ongezien. De gids zal verschijnen in het Italiaans en het Engels en bevat informatie over (routes naar) de pauselijke basilieken en de plaatsen die een bijzondere betekenis hadden voor de beide overleden pausen, waar ze hebben verbleven of waar ze iets opmerkelijks hebben verricht. Ook wordt duidelijk gemaakt waar Piazza dei Cinquecento te vinden is, waar het veelbesproken vijf meter hoge bronzen standbeeld van Johannes-Paulus II staat. Dat beeld, waarvan de oorspronkelijke versie na een storm van kritiek volledig moest worden hermaakt, werd overigens zopas door CNN op de lijst met de tien lelijkste monumenten ter wereld geplaatst. Het stadsbestuur van Rome werkt eveneens aan een speciaal toeristisch programma, waarbij de miljoenen pelgrims een aantal musea kunnen bezoeken met één ticket.

Wie eind april een citytrip heeft geboekt richting Rome, moet er misschien ernstig aan denken een programma uit te stippelen dat zich een eindje uit het centrum van de stad afspeelt. Want stilaan wordt duidelijk wat de impact zal zijn van de dubbele heiligverklaring die op 27 april 2014 in Vaticaanstad wordt gehouden. Dit evenement, ongezien in Rome, zal in die periode het leven in en rond de stad volkomen ontwrichten. Rome verwacht meer dan vijf miljoen extra bezoekers uit de hele wereld voor de heiligverklaring van de pausen Johannes Paulus II en Johannes XXIII. Hotelhouders en verhuurders van kamers en pensions krijgen nu stilaan een indruk van de hoeveelheid bezoekers die in die periode worden verwacht. Omdat Pasen slechts een week eerder valt, is de kans groot dat een heleboel pelgrims er een lange week in Rome van maken, zodat ze behalve de heiligverklaring ook de gebeurtenissen rond Pasen kunnen meemaken.

Om de enorme stroom bezoekers op te vangen wordt met de vervoersmaatschappijen een plan uitgewerkt voor het transport van de luchthavens Fiumicino en Ciampino naar het centrum van Rome. Pelgrims krijgen tevens de kans reeds vooraf hun vervoersbewijzen aan te kopen. Vooral Polen beschouwen het als hun plicht om de komende heiligverklaring bij te wonen. Alleen al uit die richting worden er anderhalf miljoen bezoekers verwacht.

Bij de zaligverklaring van Johannes Paulus II op 1 mei 2011 woonden al 1,5 miljoen pelgrims de plechtigheid bij. Ook dat evenement ging toen gepaard met heel wat drukte, chaos en veiligheidsmaatregelen. Samen met de heiligverklaring van pater Pio (in 2002) en de zaligverklaring van Moeder Theresa (in 2003) was het een van de drukst bijgewoonde plechtigheden uit de geschiedenis van het Vaticaan. Voor de heiligverklaring van pater Damiaan liep het niet zo’n storm, al waren er toen wel uitzonderlijk veel Belgen aanwezig.

27 april zal alle records echter moeiteloos breken. Nu al hebben meer dan honderd staats- en regeringsleiders een zitplaats aangevraagd. Vaticaanse verantwoordelijken weten ook al dat het record van vier miljoen gelovigen die kwamen opdagen bij de begrafenis van paus Johannes Paulus II in april 2005, ditmaal zal worden overtroffen. Toen stonden vele honderdduizenden gelovigen in de omliggende straten en pleinen, waar de plechtigheid op grote schermen te volgen was. Dat zal nu wellicht niet anders zijn.

Bovendien worden er ditmaal twee populaire pausen tegelijk heilig verklaard. Het weekend van 27 april lijkt omwille van de te verwachten enorme drukte en de daarbijhorende moeilijkheden inzake openbaar vervoer, transport e.d. dus niet meteen het ideale moment om een tripje naar Rome te plannen tenzij je daar echt moet zijn. De vraag blijft of het in dit tijdperk een goed idee is om met een dergelijke, dubbele heiligverklaring het leven in en rond Rome volkomen te ontregelen.

Het Vaticaan heeft aangekondigd dat iedereen die dat wenst de plechtigheid ook kan bijwonen. Al zal dat dus voor veel mensen op enige afstand van het hele gebeuren zijn, ergens in de straten rond Vaticaanstad of op pleinen elders in Rome. De toegang tot de heiligverklaring is gratis. Het Vaticaan laat weten dat er geen toegangskaarten moeten worden aangevraagd, ook niet door de (zeer vroege) aanwezigen die een (staan)plaatsje op het Sint-Pietersplein willen en kunnen bemachtigen. Maar wie er naartoe wil en het evenement van dichtbij wil meemaken, zal vroeg moeten opstaan en kan zich maar beter voorbereiden op wachten, heel lang wachten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s