Eén van de meest rustige plekjes in heel Rome krijgt na vele jaren eindelijk een opknapbeurt. De Orto Botanico of de botanische tuin van de stad, vrij goed verstopt aan de achterzijde van Palazzo Corsini, aan de voet van de Gianicolo-heuvel, wordt gerenoveerd en vernieuwd. De oudste botanische tuin van Italië heeft een oppervlakte van 12 ha en werd in 1883 aangelegd toen de tuinen van Palazzo Corsini aan de universiteit van Rome werden geschonken. Je vindt er orchideeën, vetplanten, varens, rozen, moerasplanten, geneeskrachtige kruiden, waterlelies, bamboe, naaldbomen, sequoias en palmbomen en een prachtige verzameling orchideeën met 7.000 variëteiten uit de hele wereld. Dit alles bevindt zich in een omgeving die wordt opgevrolijkt met waterpartijtjes, fonteintjes, vijvertjes en kleine watervalletjes.
Tenminste, dat is de bedoeling. Want op een paar schaarse uitzonderingen na, stroomt er al jaren geen water meer uit de fonteintjes en liggen de tropische serres er vooral aan de buitenzijde verwaarloosd en slordig bij. Dit alles wordt nu gerestaureerd en bovendien uitgerust met multimedia toepassingen, zodat de bezoekers de kans krijgen wat meer te weten te komen over een bepaalde plant, bloem of boom. Er komt ook een speciale app voor smartphones en tablets die je wegwijs maakt in de botanische tuin van Rome en er wordt gewerkt aan een gloednieuwe website. In alle stilte werd de voorbije maanden al gewerkt aan het herstel van vijf historische serres. De restauratie daarvan moet tegen de komende zomer klaar zijn.
Als je in Rome eens echt (bijna) alleen wil zijn, geeft de Orto Botanico je een goede kans om daar in te slagen. In een verborgen hoekje van Trastevere, de Romeinse wijk aan de overzijde van de Tiber (tenminste voor hen die in de historische stad verblijven) bevindt zich een fantastische groene plek om even tot rust te komen. Er komen nauwelijks toeristen en dat maakt het in Rome tot een vrij unieke plek. Tot 1833 was het eigenlijk de tuin van het Palazzo Corsini, waar zich nu een fraaie verzameling kunst uit de 16de en 17de eeuw bevindt, waaronder werk van Rubens, Van Dijck en Caravaggio. Christina van Zweden stierf in 1689 in dit gebouw. Behalve het feit dat je in de botanische tuin een fraaie verzameling planten en bomen kan bekijken heb je vanuit het hoogste gedeelte van de tuin ook een mooi uitzicht over Rome. Met de grote collectie planten en bomen die je vandaag kan bewonderen, werd reeds in de dertiende eeuw begonnen.
Paus Nicolaas III liet medicinale planten kweken en de vrucht van die arbeid vormde meteen de basis van de huidige tuin. In de Orto Botanico bevinden zich een paar fonteinen, waaronder de Fontana dei Tritoni, in 1750 aangelegd door architect Ferdinando Fuga en de Fontana degli Zampilli, maar die bevinden zich zoals hiervoor verteld in slechte staat en worden gerestaureerd. Wie rust zoekt komt in de Orto Botanico zeker aan zijn of haar trekken, maar uiteraard zullen vooral plantenliefhebbers hier hun hartje ophalen. Je vindt er ondermeer een rozentuin, een aromatische tuin, een mediterrane tuin, tal van tropische planten en palmbomen, een bos met bamboe, een mooie collectie van zo’n 300 medicinale planten en verschillende serres en tropische kassen voor de meer exotische soorten en cactussen.
De Serra Corsini staat momenteel leeg en moet eveneens worden opgeknapt. Voorts vind je er fraaie mediterrane eiken en coniferen en één van de oudste bomen van Rome: een plataan met de respectabele leeftijd van ruim vier eeuwen. In de Japanse tuin zijn vijvertjes en een klaterend beekje met watervalletjes aangelegd.
Geef een reactie