Niet meer te ontsnappen aan dubbele heiligverklaring in Rome op 27 april

Vanaf nu valt er in Rome vrijwel niet meer te ontsnappen aan de komende heiligverklaringen van de pausen Johannes Paulus II (1978-2005) en Johannes XXIII (1958-1963). De Romeinse vervoersmaatschappij Atac heeft gisteren twee miljoen bus- en metrotickets in het verkoopcircuit gebracht, met daarop telkens twee afbeeldingen van beide pausen. Het gaat om foto’s die nooit eerder werden gebruikt. De vierdelige reeks van Karel Józef Wojtyla en Angelo Roncalli worden ongetwijfeld collector items. Heel wat mensen blijken immers de speciale ticketreeksen van Atac te verzamelen. Over die hobby publiceerden we niet zo lang geleden nog een bericht.

Het gaat om de gewone, standaard tickets (BIT) die 1,5 euro kosten en waarmee je 100 minuten op de bus of tram kan, al dan niet gecombineerd met één metrorit. Met het initiatief wil Atac beide pausen huldigen en de inwoners van Rome en de miljoenen pelgrims en toeristen wijzen op het evenement van 27 april. De foto’s op de biljetten werden ter beschikking gesteld door de fotodienst van de Vaticaanse krant L’Osservatore Romano die in acht talen verschijnt. Het uitbrengen van de biljetten lokte bij de Romeinen gisteren al de reactie uit dat beide pausen binnenkort weliswaar heilig zullen zijn, maar dat er toch nog een fameus wonder nodig zal zijn om de openbare vervoersdiensten van Atac te verbeteren.

Ander nieuws over de nakende heiligverklaring. Alle hotels in Rome zijn op 27 april en in de dag vlak ervoor en vlak daarna volgeboekt. Wie nog een vrije kamer wil vinden is eraan voor de moeite en zal ofwel de illegale markt op moeten, of proberen een plaatsje te vinden bij particulieren. Bij de zaligverklaring van paus Johannes Paulus II sliepen duizenden pelgrims, waaronder veel Polen, gewoon ergens op een matje op de hoek van de straat of groepeerden ze zich in een primitief slaapkamp op locaties zoals het Circus Maximus. Ditmaal worden nog veel meer bezoekers verwacht en het is nog steeds niet duidelijk hoe Rome die enorme toeloop zal opvangen. Dat de stad uit haar voegen zal barsten is wel zeker.

Vooral Polen beschouwen het als hun plicht om de komende heiligverklaring bij te wonen. Bij de zaligverklaring van Johannes Paulus II  op 1 mei 2011 woonden al 1,5 miljoen pelgrims de plechtigheid bij. Ook dat evenement ging toen gepaard met heel wat drukte, chaos en veiligheidsmaatregelen. Samen met de heiligverklaring van pater Pio (in 2002) en de zaligverklaring van Moeder Theresa (in 2003) was het een van de drukst bijgewoonde plechtigheden uit de geschiedenis van het Vaticaan. Dat record zal nu moeiteloos worden verpulverd.

Het Vaticaan laat nogmaals weten dat er voor de plechtigheid op 27 april geen toegangsbewijs nodig is. Wie eerst en vroeg genoeg komt, kan zonder problemen terecht op het Sint-Pietersplein of in de aanpalende straten waar grote schermen worden opgesteld. In die hele zone is echter slechts plaats voor ongeveer 250.000 mensen.

Op het Sint-Pietersplein wordt wel een aanzienlijk gedeelte van de ruimte voorbehouden voor de officiële gasten, het diplomatieke korps en de bisschoppen. Er worden die dag zes tot zeven miljoen mensen verwacht in Rome. Het volledige politiekorps van Rome wordt ingezet. Alle verloven zijn ingetrokken. Ook de civiele bescherming is opgetrommeld. De verkeerspolitie heeft alvast van de gelegenheid gebruik gemaakt om te dreigen met een staking in die periode.

Ook de stedelijke vuilnisdienst Ama schakelt die periode een versnelling hoger en zet extra personeel in. Een aantal grote straten kunnen desgewenst snel verkeersvrij worden om indien nodig grote stromen bezoekers te kanaliseren. Lanen zoals de Via dei Fori Imperiali zullen permanent verkeersvrij zijn.

Met de vervoersmaatschappijen werd een plan uitgewerkt voor het transport van de luchthavens van Fiumicino en Ciampino naar het centrum van Rome. Pelgrims krijgen tevens de kans al op voorhand hun vervoersbewijzen aan te kopen. Op deze pagina kan je plattegronden aangaande het openbaar vervoer downloaden of je route bepalen voor verplaatsingen in en rond Rome. Het openbaar vervoer beschikt over diverse formules en prijzen.

Een aantal metroverbindingen zullen de dagen rond de heiligverklaringen enkel rijden tussen de zeer grote haltes. Sommige stopplaatsen zullen op bepaalde momenten worden genegeerd. Die worden uitgeschakeld om geen tijd te verliezen en de metrostellen zo snel mogelijk en op maximale capaciteit te kunnen laten rijden. Er komen ook speciale rechtstreekse verbindingen tussen Termini en Ottaviano, vlakbij Vaticaanstad.

Het Vaticaan brengt ook een toeristische gids uit om de grote massa bezoekers enigszins wegwijs te maken en te begeleiden. De gids zal verschijnen in het Italiaans en het Engels en bevat informatie over (routes naar) de pauselijke basilieken en de plaatsen die een bijzondere betekenis hadden voor de beide overleden pausen, waar ze hebben verbleven of waar ze iets opmerkelijks hebben verricht.

Het stadsbestuur van Rome werkte bovendien een toeristisch programma uit, waarbij de pelgrims een aantal musea en sites kunnen bezoeken met een vooraf aan te schaffen Roma Pass. Ook hierover kon je al meer lezen in een eerder bericht. Men hoopt op die manier gigantische files aan de ticketbalies en kassa’s te vermijden. Maar zelfs met die maatregel zullen de vele extra bezoekers waarschijnlijk zorgen voor nooit geziene files aan de ingangen van de populaire musea, archeologische sites en kerken.

De Poolse paus Karol Wojtyla wordt heilig verklaard na de erkenning van een tweede wonder op zijn voorspraak. Hij zal de ‘snelste heilige’ ooit zijn: hij wordt reeds negen jaar na zijn overlijden heilig verklaard. Angelo Roncalli wordt heilig verklaard zonder erkenning van een tweede wonder. Paus Franciscus heeft gebruikgemaakt van zijn bevoegdheid om daarvan af te zien. Paus Johannes Paulus II werd op 1 mei 2011 zalig verklaard, paus Johannes XXIII op 3 september 2000.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.