De oudheid in de Star Wars-films

Het Nederlands Klassiek Verbond afdeling West-Vlaanderen organiseert op 22 april in Brugge en op 24 april in Kortrijk een lezing met als onderwerp:  ‘De oudheid in de Star Wars-films’. Spreker van dienst is classicus Stefan van den Broeck.

Keizer, senaat, republiek… ‘Rome’, zegt u? Inderdaad, maar ook Star Wars. Wie als classicus naar het ruimte-epos van George Lucas kijkt kan niet naast de verwijzingen naar het oude Rome kijken. Vooral in de episoden 1, 2 en 3 waarin we meemaken hoe de ‘Galactic Republic’ door een serie burgeroorlogen ontaardt in the Galactic Empire door de ambitie en de manipulatie van één meedogenloze, machtswellustige man, zijn de parallellen met de geschiedenis van Rome in de eerste eeuw voor Christus talrijk en opvallend voor wie voorbij de lichtzwaarden, laserstralen en ruimteschepen wil kijken.

De lezing biedt een gedetailleerde analyse van de gelijkenissen tussen het verhaal van de val van beide republieken. Sleutelmomenten worden geïllustreerd met korte fragmenten uit de Star Warsfilms en de serie Rome. Ook al speelt Star Wars zich af in a galaxy far, far away, toch toont de lezing aan dat Star Wars-schrijver en -regisseur George Lucas de grote lijnen van zijn verhaal vooral vond in zijn lessen Latijn en oude geschiedenis. Of hoe de oudheid voortleeft in een van de populairste cultuurproducten van de moderne tijd. Voorkennis van de films is niet absoluut vereist, maar wel handig. Een synopsis wordt aangeboden aan het begin van de lezing.

Stefan van den Broeck (°1966) is classicus en schrijver. Dit jaar verschijnt ook zijn vertaling van de Argonautica van Valerius Flaccus. Hij geeft Latijn aan het Koninklijk Atheneum Pegasus in Oostende en werkt momenteel aan een biografische roman over Ovidius.

  • BRUGGE

Dinsdag 22 april 2014
Hof van Watervliet
Oude Burg 27
om 20 u.

  • KORTRIJK

Donderdag 24 april 2014
Muziekcentrum Track
Conservatoriumplein 1
om 20 u.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.