10de Romulusprijs S.P.Q.R. gaat naar Rocco Granata

Op maandag 21 april (de officiële feestdag van de stad Rome) reikte de Romevereniging S.P.Q.R., met zetel in Leuven, tijdens de jaarlijkse receptie voor alle leden, voor de tiende keer de Romulus uit. De Romulus is een trofee die wordt geschonken aan een persoon, organisatie of bedrijf, welke het voorbije jaar in Vlaanderen een opmerkelijke inspanning heeft gedaan voor de promotie van Rome of Italië in het algemeen. Deze prestatie kan zich situeren in het culturele, gastronomische, literaire, toeristische of een ander milieu. De Romulus van S.P.Q.R. is een gepersonaliseerd en 2,6 kg wegend bronzen duplicaat van het wereldberoemde beeld van de Romeinse wolvin, die volgens de legende de stichters van Rome zou hebben grootgebracht. Wie de Romulus ontvangt, mag rekenen op de blijvende waardering van S.P.Q.R., ontvangt een eeuwigdurend gratis lidmaatschap van de vereniging en kan vooral rekenen op heel wat media-aandacht in Vlaanderen, Nederland en Italië.

Vorige laureaten en uitreikers van de prijs waren:

• 2005: Carine Cuypers (auteur Magie van Rome, uitgereikt door burgemeester Louis Tobback)

• 2006: Marleen Martens (archeologe en ontdekster Mithras-heiligdom Tienen, door Marc Vervenne, rector van de KU Leuven)

• 2007: Buurtvereniging LETS (organisatoren Romeins weekend, door deken Dirk De Gendt)

• 2008: Hugo Vanermen (rector San Giuliano dei Fiamminghi in Rome en auteur van het boek Fiamminghi in Rome, door Lodewijk De Witte, gouverneur van Vlaams-Brabant)

• 2009: Guido Cuyt (voorzitter Antwerpse Vereniging voor Romeinse Archeologie en auteur), door Sagalassos-bezieler prof. Marc Waelkens

• 2010: Bernard Van Daele (archeoloog, auteur en educatief Romeins soldaat in talrijke Vlaamse scholen, uitgereikt door Rome-kenner Bart De Wever)

• 2011: Herman Cole (bezieler van diverse theaterprojecten en culturele uitwisselingen tussen Italië en Vlaanderen en voortrekker van de solidariteitsactie die in Vlaanderen op gang kwam na de zware aardbeving in de Italiaanse provincie L’Aquila) uitgereikt door de Leuvense schepen van Cultuur, Denise Vandevoort.

• 2012: Prof. Marc Waelkens (de man die van de Romeinse archeologische site van Sagalassos zijn levenswerk heeft gemaakt en die dt jaar de prachtige tentoonstelling rond dit archeologische project naar het Gallo-Romeins Museum in Tongeren haalde). Prijs uitgereikt door rector Marc Waer van de KU Leuven.

• 2013: Viroviacum Romanum vzw (de organisatoren van het tweejaarlijkse Gallo-Romeins weekend in Wervik) dat nu reeds voor de 10de keer plaatsvond, uitgereikt door archeoloog Bernard Van Daele, alias de re-enactment-speler Quintus Spurius Ligustinus.

In 2014 reikt S.P.Q.R. deze jaarlijkse prijs uit aan Rocco Granata. De fantastische film ‘Marina’ van Stijn Coninx, gebaseerd op het leven van Rocco Granata, de ruim 500.000 mensen die hiervoor een bioscoopticketje kochten, de hoeveelheid publiciteit deze film met zich heeft meegebracht en de manier waarop de Italiaanse gemeenschap van weleer in beeld kwam, heeft de figuur van Rocco en Italië in het algemeen meer dan ooit in de kijker geplaatst.

Zonder de “echte” Rocco zou er echter nooit een film geweest zijn. Daar komt natuurlijk ook nog de zeer lange en verdienstelijke carrière bij (17 miljoen verkochte platen), die Vlaanderen en een aanzienlijk stuk van de wereld onvergetelijke Italiaanse meezingers en klassiekers opleverde. Voor S.P.Q.R. meer dan voldoende reden om hem de Romulusprijs 2014 te schenken.

Voor de eerste keer in tien jaar kon de winnaar onmogelijk aanwezig zijn op de receptie/uitreiking van 21 april. Dat komt omdat de film Marina precies op dit moment wordt gelanceerd in Italië, een beslissing van de Italiaanse filmproducent die pas vrij laat is gevallen. De filmcrew, Rocco Granata inbegrepen, is momenteel op promotietour in Italië. Rocco heeft laten weten erg verheugd te zijn met deze prijs en beloofde deze op een later tijdstip persoonlijk in Leuven te komen afhalen. Bij die gelegenheid zullen wij een apart evenementje organiseren, waarbij de eigenlijke overhandiging van de trofee alsnog zal gebeuren. Wij brengen u hiervan tijdig op de hoogte.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s