Budget Italiaanse maffia groter dan dat van de Europese Unie

Het budget van de Italiaanse maffia is groter dan dat van de Europese Unie. Het gros van dat geld wordt bovendien buiten Italië uitgegeven. Dat heeft Giovanni Brauzzi, de directeur veiligheid bij het Italiaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, gezegd op de jaarlijkse European Cyber Security Conference in Brussel. De georganiseerde misdaad beschikt over een jaarbudget van meer dan 200 miljard euro, vergeleken met 140 miljard voor de EU. Volgens Brauzzi wordt slechts 10% van dat geld in Italië geïnvesteerd, terwijl de rest naar andere landen van Europa en de rest van de wereld gaat.

EU Observer merkt op dat er tegenstrijdige studies circuleren inzake schattingen over de reikwijdte van de Italiaanse maffia. Een vorig jaar gepubliceerde studie van het Italiaanse Transcrime onderzoekscentrum maakte gewag van een jaarbudget van 10,5 miljard euro, terwijl de werkgeversvereniging Confesercenti in 2012 uitkwam op een totaal van 140 miljard euro. De vier grootste misdaadclans, waaronder de Cosa Nostra en de Camorra, hebben 65 miljard euro in kas en zijn daarmee de facto de grootste bank van het land, stond ook in dat rapport te lezen.

Nog volgens Brauzzi werkt de maffia inzake de bestrijding van kleinere cybercriminaliteit ook samen met de Italiaanse overheid in een voor beide bevredigend partnerschap. De maffia verzamelt bewijzen tegen deze kleine groepen, die ze daarna aan de overheid overmaakt, wat haar toelaat om tegelijkertijd het goede verloop van haar eigen zaakjes veilig te stellen. Volgens Brauzzi heeft de maffia daarvoor topmanagers en -advocaten op de loonlijst staan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s