Vaticaanstad telt meeste wijndrinkers

In Vaticaanstad worden meer flessen wijn per persoon gedronken dan waar ook ter wereld. De gemiddelde wijnconsumptie van een inwoner van Vaticaanstad bedraagt 62 liter of een goede 82 flessen. Het ministaatje staat overigens al enkele jaren op nummer één inzake wijnverbruik. Het laat daarmee andere landen waar traditioneel veel wijn wordt gedronken zoals Italië en Frankrijk ver achter zich. Italië staat op de negende plaats, België op de zeventiende, Nederland pas op de vijfendertigste. De cijfers (2011) komen van het Wine Institute, een organisatie die meer dan duizend wijnbouwbedrijven in Californië verenigt.

Gemiddeld 62 liter wijn per persoon: dat is heel wat meer dan de 37 liter die de gemiddelde Italiaan consumeert en het dubbele van de 30 liter of 40 flessen die de Belgen, toch ook niet de minste wijndrinkers, naar binnen laten glijden. Het is zelfs drie keer zoveel dan de 20 liter (amper 27 flessen) die de Nederlanders jaarlijks verzetten. Als we even niet in overweging nemen dat er in Vaticaanstad waarschijnlijk ook wel wat miswijn wordt geschonken niet in overweging nemen, zijn er toch wel enkele verklaringen voor het grote wijnverbruik.

Er is natuurlijk de geringe oppervlakte van het ministaatje, waardoor het eigenlijk niet echt kan worden vergeleken met een ander land. Het feit dat er geen kinderen wonen in Vaticaanstad en de bevolking uit overwegend oudere personen bestaat, speelt ongetwijfeld een grote rol. De bewoners zijn vooral mannelijk en zijn bijna allemaal hooggeschoold. Twee kenmerken die passen in het profiel van mensen die weleens graag een goed glaasje lusten.

In Vaticaanstad wordt ook vaak samen gegeten, een situatie waarbij al sneller een flesje wijn wordt opengetrokken. Ook is het zo dat in de Vaticaanse supermarkt wijn taksvrij wordt verkocht. Nogal wat Romeinen komen daar (laten) winkelen, al is het niet duidelijk of de cijfers van de wijnverkoop in de supermarkt opgenomen zijn in de consumptietabellen.

Ten slotte is het een publiek geheim dat het Vaticaan regelmatig bestellingen plaatst bij de grootste wijnhuizen in Italië en Frankrijk. Iedere wijnboer die een beetje mee telt zal dat bevestigen, al blijven de meesten zeer discreet over de afgenomen hoeveelheid en prijs. De kerkelijke gezagsdragers lusten dus effectief wel een glaasje.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s