Terracotta’s en religie in de Romeinse tijd

Jan De Beenhouwer (AVRA) geeft op woensdag 21 mei 2014 om 20 u. in de UA-Stadscampus, Rodestraat 14, Antwerpen een lezing met als thema ‘Terracotta’s en religie in de Romeinse tijd’. Deze activiteit verloopt in samenwerking met de Vakgroep Geschiedenis van de Universiteit Antwerpen.

Ooit maakte een vaardige ambachtsman in zijn werkplaats in Autun een mal in klei om er kleine godenbeeldjes in af te drukken. Hij hoopte op succes: “Misschien verkopen ze goed in de stad, en wie weet is er interesse in Belgica of Britannia? In Raetia zou ik ook wel willen verkopen, maar wat zijn de gewoontes daar en wat willen de mensen er graag?”

Allerlei gedachten speelden in het hoofd van de makers en kopers van de terracottabeeldjes. Vandaag kijken wij met onze ogen naar hetzelfde voorwerp, dat toevallig, bijna 2000 jaar later teruggevonden werd. Beantwoordt wat wij zien wel aan de realiteit van het verleden? Kennen wij de motieven van de fabrikant en zijn cliënteel? Waarom werd juist die ene voorstelling gemaakt en wat bewoog de koper op de plaatselijke markt om juist dat beeldje te kiezen?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s