De onderdanen van de keizer

De geschiedenis van Rome is doorgaans de geschiedenis van machtige mannen, van veroveraars, van politici en keizers. Maar wat met die onderdanen van de keizers? Wat met al die gewone mensen die in de verre uithoeken van het Romeinse Rijk leefden? De archeologie geeft veel informatie over hoe zij leefden, wat zij aten en hoe zij woonden. Maar wie de onderdanen van de keizers echt waren, hoe zij heetten en wat hun lotgevallen waren, dat komen wij zelden of nooit te weten. Toch zijn er honderden opschriften die ons meer vertellen over al die gewone mensen, ook hen die in onze contreien woonden. Zij waren soms vertegenwoordigers van de keizer maar doorgaans gewone burgers, moeders en kleine kinderen in een mannenwereld, lokale politici, landbouwers, handelaars,arbeiders, slaven en soldaten. In het nieuwe boek van Robert Nouwen vertellen 35 mensen hun geschiedenis in krachtige en opmerkelijke persoonlijke verhalen.

Historicus dr. Robert Nouwen heeft een bijzondere voorliefde voor de ‘Belgen’ in het Romeinse Rijk. In dit boek schept hij een verrassend beeld over de gewone mensen in onze contreien, gebaseerd op jarenlang onderzoek van literaire bronnen geconfronteerd met opschriften en archeologische ontdekkingen. Nouwen (°1959) studeerde geschiedenis en archeologie aan de Katholieke Universiteit Leuven waar hij in 1993 onder de leiding van prof. dr. Hubert Devijver zijn doctoraat behaalde over “De Tungri in het Imperium Romanum”.

Hij was gedurende vier jaar werkzaam in het onderwijs. Van 1987 tot 2014 was hij achtereenvolgens diensthoofd van het Provinciaal Gallo-Romeins Museum Tongeren, collectiebeheerder van het Openluchtmuseum Bokrijk en archivaris van de Provincie Limburg. Momenteel is hij directeur erfgoedcollecties van de Koninklijke Bibliotheek Brussel. Tevens is hij docent bij Davidsfonds Academie. Hij is redacteur bij de Maaslandse Monografieën, Limburg – Het Oude Land van Loon en het Kunsttijdschrift Vlaanderen.

Nouwen publiceert regelmatig op het vlak van Gallo-Romeinse archeologie en geschiedenis, landelijke geschiedenis van de negentiende en de vroege twintigste eeuw en museologie. Zijn boeken bij het Davidsfonds kennen een groot succes. Zijn belangrijkste publicaties zijn: Tongeren en het land van de Tungri (Eisma, Leeuwarden-Mechelen, 1997); Caesar in Gallië (Davidsfonds, 2003), De Romeinen in België (Davidsfonds, 2006), Keizer Augustus en de Lage Landen (Davidsfonds, 2009), De erfenis van de oudheid voor de mens van nu (Davidsfonds, 2011).

De onderdanen van de keizer
35 uitzonderlijke verhalen van unieke mensen

Robert Nouwen
208 pagina’s
Uitgever: Davidsfonds
Met illustraties
Afmetingen: 18 x 243 x 168 mm
Gewicht: 670 g
Eerste druk april 2014
ISBN nummer: 978 90 5825 958 4
Prijs: 29.95 euro

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s