Radio Vaticana breekt zendmast af

Verschillende katholieke media melden dat in Sante Maria di Galeria, in het noord-westen van Rome, werd begonnen met de afbraak van een 90 m hoge zendmast van Radio Vaticana. Die worden sinds 2001 werd gebruikt voor uitzendingen op de middengolf. Volgens verantwoordelijken van de radiozender is de zendmast niet langer nodig wegens het toenemende gebruik van internet voor radio-uitzendingen. Bovendien nemen steeds meer lokale radiozenders wereldwijd programma’s van Radio Vaticana over. Een aantal zenders verdwijnen. RadiDe radiozenders voor de korte golf, waarmee de programma’s tot in Azië, Afrika en het Midden-Oosten te ontvangen zijn, blijven behouden. Dat klopt allemaal. Wat niet in de berichten wordt vermeld is dat de radiozender twee jaar geleden werd veroordeeld voor de verspreiding van elektrosmog. Het verwijderen van de mast past vermoedelijk in die veroordeling, al wordt dat niet toegegeven.

Het Italiaanse Hooggerechtshof heeft in februari 2011 de eerdere veroordeling van Radio Vaticana wegens het verspreiden van elektromagnetische vervuiling bevestigd en een eerdere uitspraak vernietigd. Een aantal inwoners uit Santa Maria de Galeria (Cesano), zowat 30 km noordwestelijk van het historische centrum van Rome, krijgen financiële compensaties. Het precieze bedrag van de schadevergoeding is nooit bekendgemaakt. Het is evenmin geweten of die schadevergoeding al is uitgekeerd.

Het zogenaamde elektrosmog-proces heeft jarenlang aangesleept. De eerste rechtszaak van ongeruste inwoners tegen het Vaticaan dateert al van 2001. De elektromagnetische straling van Radio Vaticana zou de toegelaten norm overschreden hebben en daardoor een abnormaal aantal leukemie- en kankergevallen in de omgeving veroorzaakt hebben.

Het radiostation werd in het verleden meermaals voor de rechter gesleept wegens het overschrijden van de stralingsnormen maar even vaak in beroep vrijgesproken. Tijdens een proces in 2002 had een gerechtshof zich zelfs onbevoegd verklaard, omdat de zenders op een stuk grond staan dat eigendom is van het Vaticaan. De directie van Radio Vaticana zou dan in de Republiek Italië onschendbaar zijn vanwege het Verdrag van Lateranen van 1929, waarin het Vaticaan wordt erkend als een soevereine staat. In mei 2003 werd echter beslist dat de verantwoordelijken van Radio Vaticana toch voor een Italiaanse rechtbank zouden moeten verschijnen. Nadat het proces tot op het bot werd gevoerd, was de effectieve veroordeling uiteindelijk een feit.

De bewoners reageerden tevreden dat de rechter oog had voor de volgens hen onmiskenbare bewijzen van de schadelijke gevolgen van de straling. Volgens het kankerinstituut in Milaan zijn er inderdaad opmerkelijk veel kankers ontdekt bij mensen die in de buurt van de zendmasten van Radio Vaticana wonen. Er zijn ook meer gevallen van leukemie en verscheidene andere verwante ziektes. Buurtbewoners zeggen ook dat de radiogolven een invloed hebben op de televisieontvangst en op hun huishoudapparaten.

In Italië wordt reeds jarenlang onderzoek gedaan naar het aantal kankers bij families die dichtbij de masten van zenders wonen. Het Vaticaan is nooit gelukkig geweest met de gerechtelijke uitspraak en vindt het vreemd dat er een verband zou zijn tussen de ziektegevallen en de straling die de radiozender verspreidt.

Radio Vaticana zendt zijn programma’s uit via maar liefst zestig zendmasten die staan opgesteld in de omgeving van Santa Maria di Galeria. De Vaticaanse zendactiviteiten deden reeds eind jaren negentig veel stof opwaaien na klachten van omwonenden over gevaarlijke en hinderlijke straling. In 1998 besloot Italië strenger op te treden tegen elektromagnetische straling, veroorzaakt door zendmasten van televisiestations, mobiele telefoniebedrijven en radiostations. De toegestane limiet ging drastisch omlaag, maar Radio Vaticana zou de nieuwe Italiaanse wet lange tijd hebben genegeerd en pas na 2001 maatregelen hebben genomen.

Radio Vaticana verzorgt uitzendingen in 45 talen en maakt daarbij ook gebruik van het internet en de nieuwste digitale technieken. Het station heeft zo’n 400 mensen in dienst, afkomstig uit 59 landen. De jaarlijkse kosten bedragen 25 tot 30 miljoen euro. In 1929 gaf paus Pius XI de legendarische Italiaanse radiopionier Guglielmo Marconi opdracht een radiozender op Vaticaans grondgebied te bouwen. Op 12 februari 1931 werd deze in gebruik genomen. In de Tweede Wereldoorlog speelde het radiostation een belangrijke rol bij het leggen van contacten tussen mensen die uit elkaar waren gedreven.

Later, tijdens de Koude Oorlog, was de zender een nieuwsbron voor mensen in het Oostblok die clandestien moesten luisteren omdat er zware straffen stonden op de ontvangst van de uitzendingen. Sinds de historische reis van paus Paulus VI naar Israël in 1964, brengt Radio Vaticana bovendien trouw verslag uit van de pausreizen naar het buitenland.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s