Restauratie Trevifontein begint vandaag

Vandaag is de officiële startdag van de al langer aangekondigde restauratie van de Trevifontein. Het werk wordt uitgevoerd met ongeveer een jaar vertraging. Dat is in Rome geen ongewoon verschijnsel. De kostprijs van de restauratie wordt geraamd op 2,18 miljoen euro en wordt volledig gefinancierd door het bekende modehuis Fendi. In het najaar van 2015 hoopt men klaar te zijn met de werkzaamheden.Het is bijna 25 jaar geleden dat de laatste belangrijke restauratie van de Trevifontein werd uitgevoerd.

Om bezoekers en inwoners het uitzicht op de fontein niet helemaal te belemmeren, zullen de restaurateurs werken met transparante panelen, zodat de fontein tijdens de werken nog zichtbaar blijft. Daarvoor wordt zelfs een extra steiger geplaatst.

Twee beeldschermen zullen een filmpje afspelen waarop wordt getoond hoe de fontein er in werkelijkheid uitziet. Al is dat natuurlijk lang niet hetzelfde dan een Trevi in volle glorie. Die zullen Romebezoekers de komende paar jaren moeten missen, al worden er wel testen gepland, waarbij op gezette tijden water door de leidingen wordt gestuwd, kwestie van de doorstroming van het water te verzekeren. De Trevifontein is enorm belangrijk voor de watervoorziening in het lager gelegen gedeelte van Rome.

De oplossing om te werken met doorzichtige panelen is beter dan de klassieke zeildoeken waarmee men aanvankelijk de fontein wilde omhullen. De stad Rome laat ook weten dat toeristen tijdens de restauratie meestal muntjes in de fontein zullen kunnen werpen. Geen onlogische beslissing, want die dagelijkse muntenworp brengt maandelijks gemiddeld zo’n 50.000 euro op, geld dat Rome gebruikt voor de financiering van sociale projecten.

De nieuwe trend, waarbij bedrijven investeren in het eigen erfgoed, lijkt in Rome nu wel definitief gestart te zijn. Wat Fendi, behalve publiciteit op de plaats van de restauratie in ruil krijgt voor de sponsoring, is nog niet bekend. Maar je hoeft niet lang na te denken hoe de wereldberoemde fontein na de restauratie kan worden uitgespeeld in reclamespots of bij de lancering van een nieuwe productlijn. Wellicht krijgt Fendi gedurende een bepaalde periode het alleenrecht om de fontein op te voeren in publiciteitsfilmpjes. De mogelijkheden zijn groot.

De gezondheidstoestand van de Trevifontein kwam een eerste keer ter sprake in juni 2012, toen enkele fragmenten en brokstukken loskwamen van de richel aan de linkerkant van de monument. Als oorzaak werden de felle regen en de uitzonderlijke sneeuwval van twee jaar geleden gegeven. Omdat nooit helemaal duidelijk is wat water en vervuiling zoal aanrichten bij een dergelijk monument, werd beslist om over te gaan tot een volledige screening. Eind augustus van datzelfde jaar werd de fontein met gespecialiseerde apparatuur, hoogtewerker inbegrepen, grondig geïnspecteerd. De conclusie was dat het monument zo snel mogelijk volledig en grondig moest worden gerestaureerd.

De brokstukjes die van de Trevi-fontein naar beneden kwamen bleken echter niet van marmer of travertijn te zijn maar fragmenten uit gips. Die werden vermoedelijk aangebracht tijdens een restauratie in 1960, toen de Trevifontein eveneens werd opgeknapt. In datzelfde jaar werd de beroemde Federico Fellini-film La Dolce Vita opgenomen, waarin de hoofdrolspelers Anita Ekberg en Marcello Mastroianni hun wereldberoemde scène in het bassin van de fontein vereeuwigen.

Wie ook maar een beetje met mode bezig is kent ongetwijfeld Fendi, een Italiaans familiebedrijf dat de voorbije decennia, met de medewerking van Karl Lagerfeld, is uitgegroeid tot een monument. Het huis heeft een puur Romeinse oorsprong.

Meer zelfs, sinds 2005 heeft Fendi zijn hoofdzetel en de grootste boetiek ter wereld geïnstalleerd in het onwaarschijnlijk fraaie Palazzo Fendi, aan de Largo Goldoni in Rome, gelegen in het epicentrum van winkelend Rome, in een buurt die niet alleen één groot openluchtmuseum is maar ook nog eens het dagelijkse trefpunt vormt van vele duizenden Romeinen die er aan fare bella figura doen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s