Plannen ultramodern megastadion voetbalclub AS Roma voorgesteld

AS Roma, één van de grootste voetbalclubs in Italië, gaat een nieuw stadion met 52.500 zitplaatsen bouwen. Dat werd meer dan een jaar geleden al aangekondigd, maar nu is er een concrete planning. Het project wordt volledig gefinancierd met privékapitaal. De kostprijs van het stadion wordt geraamd op minstens 300 miljoen euro. De infrastructuur-investeringen om het nieuwe stadion vlot bereikbaar te maken zijn nog veel duurder. Het prijskaartje voor het totale project zal daardoor wellicht oplopen tot 1 miljard euro. Clubvoorzitter James Palotta hoopt reeds binnen twee jaar klaar te zijn met de bouw. Het ontwerp van architect Dan Meis uit Los Angeles is geïnspireerd op het wereldberoemde Colosseum en werd in het stadhuis van Rome voorgesteld aan de wereldpers die in een overweldigend aantal aanwezig was.

De bouw van de nieuwe thuishaven van AS Roma begint dit najaar. Het stadion wordt neergezet op het terrein van de oude paardenrenbaan in de wijk Tor di Valle, in het zuidwesten van de stad. De site is gelegen bij het kruispunt van de Grande Raccordo Anulare (GRA), de ringweg rond Rome en de snelweg naar de internationale luchthaven van Fiumicino.

Het ovaalvormige stadion zal voor grote internationale evenementen uitbreidbaar zijn met nog eens 7.500 zitplaatsen, waardoor er 60.000 toeschouwers terecht kunnen. De tribunes worden in drie lagen opgesteld. Naast het nieuwe stadion zal nog een kleinere voetbalstructuur met verschillende velden worden gebouwd, bestemd voor trainingen. Er is ook plaats voor een sportschool, een revalidatiecentrum en andere nuttige faciliteiten die direct te maken hebben met de voetbalclub.

Rond het stadion wordt een AS Roma-dorp gebouwd, met veel groen, winkels (waaronder een Nike Megastore), restaurants, een fanshop, een conferentiehal en een ontspanningszone met o.m. een interactief museum. Die zullen allemaal permanent open zijn.

De architectuur is een eerbetoon aan de rijke geschiedenis van Rome. Het stadion zal worden gebouwd met de meest moderne technologieën en opgetrokken in een indrukwekkende en veelzijdige combinatie van staal en glas met een stenen gevel die refereert aan de klassieke bogen van het Colosseum. Het stadion mag dan wel geïnspireerd zijn op het beroemde amfitheater, die naam wordt niet overgenomen omdat er nu eenmaal slechts één Colosseum is. AS Roma is op zoek naar partners die hun naam aan de toekomstige arena zouden kunnen geven.

Ook op andere vlakken zijn de raakpunten en de gelijkenissen met de oudheid groot. Zo zullen de spelers, net als de gladiatoren 2000 jaar geleden, via een hydraulisch platform tot op het voetbalveld worden gebracht. De eerste aftrap zou reeds moeten gebeuren in het seizoen 2016 -2017.

Speciale aandacht wordt besteed aan de versterking van het openbaar en privévervoer van en naar het nieuwe stadion. Er wordt ondermeer gedacht aan speciale pendelbussen. Een nieuw infrastructuurplan voor de hele omgeving moet een gemakkelijke toegang verzekeren voor zowel auto’s als het openbaar vervoer. Er komen ruime parkeervoorzieningen, ook voor fietsers. Deze laatsten zullen gebruik kunnen maken van nieuwe fietspaden. De aanleg van al die infrastructuur gaat honderden miljoenen euro kosten.

Het hele project zal een enorme impact hebben op de plaatselijke werkgelegenheid en duizenden vaste jobs creëren, zowel dankzij de rechtstreekse clubactiviteiten als door de ontwikkeling van de commerciële ruimtes en het ontspanningsgedeelte in de AS Roma-zone.

Architect Dan Meis (52) wordt erkend als één van ’s werelds meest vooraanstaande ontwerpers van sport-en uitgaansgelegenheden. Hij begon zijn loopbaan met grootschalige maatschappelijke en commerciële architectuur en werkte als jonge designer mee aan bekroonde kantoortorens in Chicago, New York, Duitsland en Zuid-Afrika.

Gaandeweg specialiseerde hij zich in sport en entertainment-architectuur en ontwierp hij tal van baanbrekende faciliteiten, waaronder de Manchester Evening News Arena in England, de Saitama Arena in Japan, het Comerica Theatre in Phoenix, het Safeco Field in Seattle, het Lincoln Financial Field in Philadelphia en het Paul Brown Stadium in Cincinnati.

Zijn ontwerp voor het Los Angeles Staples Center staat bekend als het grootste sportcomplex dat ooit werd gebouwd. Dan Meis heeft zijn eigen onafhankelijke studio, MEIS, en werkt vanuit zijn kantoor in Venice Beach, Californië. In 2001 verscheen hij in Time magazine als één van de ‘100 Innovators in The World of Sports’.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.