Romeins grafveld ontdekt in Oudenburg

In de Ettelgemstraat in Oudenburg (België) zijn sporen van een Romeins grafveld gevonden, met onder andere aardewerk en waterputten. Het gaat om de belangrijkste archeologische opgravingen in jaren. Dat schrijft de krant Het Laatste Nieuws.  Net naast het nieuwe woonzorgcentrum Riethove is een team van tien archeologen van het bureau BAAC druk in de weer met opgravingen. Reeds in 2009 werden proefsleuven getrokken. Uit dat onderzoek bleek dat er zich Romeinse sporen onder de grond bevonden. Pas nu kunnen de archeologen de site grondiger onderzoeken. Deze vondsten komen niet onverwachts, maar de hoeveelheid is wel veel groter dan eerst gedacht.

Concreet werden op de site 70 graven ontdekt, vooral van burgers en families van soldaten. De graven zijn goed te zien door de verkleuringen van de aarde. Overledenen werden op de brandstapel gelegd, de resten werden in potjes van Romeins aardewerk in de grond gestopt. Op de stukken grond waar je duidelijke brandvlekken ziet, kunnen dus effectief opgebrande beenderen liggen. Bij sommige graven deed men iets meer moeite en werd een graf in een greppel aangelegd, terwijl nog andere graven een steen of paaltje als zerk meekregen. Verder werden ook 15 waterputten aangetroffen, evenals aardewerk, waarin graan, voedsel of drinken werd meegegeven met de overledene.  In de bovenlaag werden munten, spelden en kralen gevonden, evenals sporen van karren en wegen.

Het archeologenteam omschrijft de vondst als een belangrijke ontdekking. Het is nu mogelijk om een beter beeld te schetsen van hoe het leven buiten het castellum verliep. Oudenburg was sowieso al een van de belangrijkste Romeinse sites, dit onderzoek voegt daar nog meer waarde aan toe. In de jaren negentig van de vorige eeuw werden in de Hovenierstraat al eens een 500 soortgelijke graven ontdekt. Op woensdag 2 juli kan je tussen 14 en 16 uur een gratis bezoek brengen aan de site. Je ziet er de archeologen aan het werk en krijgt uitleg over het project. De vondsten kunnen ook worden bekeken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s