Mausoleum Romulus na 20 jaar opnieuw open voor publiek

Het Mausoleum van Romulus aan de Via Appia is na meer dan 20 jaar voor het eerst opnieuw toegankelijk voor publiek. Het gaat natuurlijk niet om de graftombe van de legendarische stichter van Rome, de Romulus om wie het hier gaat was de op jeugdige leeftijd gestorven zoon van Maxentius, keizer van 306 tot 312 na Chr.). Het kind werd na zijn dood vergoddelijkt. Het archeologische complex aan het Circus van Maxentius werd in 1943 eigendom van de stad Rome en gerenoveerd naar aanleiding van de Olympische Spelen in 1960. Sinds 2008 behoort het tot het vaste museumcircuit van de stad. De voorbije jaren werden door privésponsoring, ondermeer van de bedrijven MBS en Angeloni, voor 873.000 euro restauratie- en instandhoudingswerken uitgevoerd. Daardoor in nu ook het mausoleum van de voormalige keizerlijke villa opnieuw toegankelijk.

Het was prins Giovanni Torlonia die in 1825 in deze buurt begon met systematische opgravingen. De talrijke beelden en kunstvoorwerpen die in deze periode werden ontdekt kwamen grotendeels terecht in privécollecties. Het enorme landgoed werd uiteindelijk omgevormd tot een boerderij met weilanden. Dat bleef zo totdat de hele zone in 1943 werd onteigend door de stad Rome.

Het gehele complex bestond uit drie groepen gebouwen die om een centrum waren gerangschikt: de eigenlijke villa, het grote mausoleum van Romulus met daaromheen de viervoudige porticus, en het Circus van Maxentius (513 x 92 m). Het circus werd ook gebruikt als schouwtoneel voor de plechtige spelen die aan elke bijzetting in het mausoleum verbonden waren.

Het mausoleum zelf is een cirkelvormig gebouw, omringd door een imposante portiek, die direct uitkeek op de Via Appia Antica en bedoeld was als begraafplaats voor leden van leden van de keizerlijke familie. Romulus overleed in 309 op jonge leeftijd.

Het gebouw bestaat uit twee niveaus, een gelijkvloers en een kelderverdieping. De geplande bovenverdieping werd nooit gerealiseerd. De crypte zonder enige versiering heeft eveneens een ronde vorm met een grote centrale pilaar en een cirkelvormige gang waarin de nissen voor de sarcofagen waren voorzien.

De vroegere originele toegang die gedurende vele eeuwen was dichtgebouwd, werd door de recente restauratie opnieuw heropend. Het was de ronde vorm van het gebouw die gedurende eeuwen voor een foute interpretatie zorgde. Er was een munt gekend waarop deze vorm geidentificeerd werd als het ‘graf van Romulus’, dus dacht men verkeerdelijk aan de ronde tempel op het Forum Romanum (nu een deel van de Santi Cosma e Damiano).

De heropening van het Mausoleum van Romulus kan worden beschouwd als een nieuwe stap in het verwezenlijken van de ambitieuze plannen die Rome heeft om het grootste archeologische park ter wereld te creëren, te beginnen met de omgeving van het Capitool tot de (omgeving van de) Via Appia.

Het stadsbestuur beseft dat lang niet iedere toerist de weg naar de Via Appia vindt. Voor velen is de busverbinding te ingewikkeld of vinden ze de afstand te ver om te lopen. Rome wil nog deze zomer speciale shuttlebussen inzetten om toeristen vanuit een centrale plaats (vermoedelijk het Colosseum) snel naar de Via Appia te brengen. Hoe dat in de praktijk gaat verlopen en wat de kostprijs van zo’n verbinding zou zijn moet nog worden uitgewerkt.

Burgemeester Ignazio Marino blijft actief zoeken naar privésponsors voor de restauratie van het Romeinse erfgoed. “We hebben zoveel moois te bieden maar kunnen onmogelijk alle herstellingen en onderhoud zelf bekostigen. Particuliere giften en sponsoring moeten dat verhelpen. Ik ben zowel in Italië als in het buitenland actief op zoek naar mensen die hieraan willen meewerken. Ik probeer hen uit te leggen dat de talrijke historische monumenten niet alleen een erfenis van de Romeinen zijn maar van de hele mensheid. Geschiedkundig erfgoed van deze omvang moet absoluut bewaard blijven”, aldus Marino.

Het Circus van Maxentius en het Mausoleum van Romulus vind je, komende uit de richting van het stadscentrum, aan de linkerzijde van de Via Appia, een paar honderd meter voorbij de catacombe van San Sebastiano.

Onder keizer Maxentius bloeide de bouwnijverheid weer op doordat hij Rome opnieuw tot residentie had gekozen. Net zoals keizer Hadrianus twee eeuwen eerder, gaf ook hij er de voorkeur aan te wonen in een tuinresidentie, verspreid over een grote oppervlakte.

www.villadimassenzio.it

Eén reactie to “Mausoleum Romulus na 20 jaar opnieuw open voor publiek”

  1. Jean De Groote Says:

    Prachtig!: heel mooi, gerestaureerde ruimte én omgeving. In alle ” Verlatenheid” liggen het circus, het mausoleum én de villa te wachten om betreden te worden. De rondleidingen gebeuren deels door vrijwilligers ( heel sympathieke 60tigers) het circus kan je in alle rust én stilte bezoeken op je eigen. Inkom aan de Via Appia Antica. De stilte en sereniteit in de omgeving zijn overweldigend.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s