Vaticaanse bank blokkeert 2.000 rekeningen

Het Instituut voor Religieuze Werken (Istituto per le Opere di Religione – IOR), beter bekend als de bank van het Vaticaan,  heeft meer dan 2.000 rekeningen geblokkeerd en een einde gemaakt aan de relatie met ongeveer 3.000 klanten. Dat heeft het IOR gisteren in zijn financieel verslag over 2013 meegedeeld. De rekeningen van ongeveer 400 van de 3.000 klanten met wie de relatie is opgezegd, waren al jaren slapend. Forse afschrijvingen op investeringen en de inschakeling van externe deskundigen hebben tot een daling van de winst met meer dan 95 procent geleid. De winst, die in 2012 nog 86,6 miljoen euro bedroeg, is daarmee gedaald tot 2,9 miljoen euro.

De bank is in het verleden vaak in verband gebracht met het witwassen van zwart geld en andere dubieuze financiële transacties. De vorige paus, Benedictus XVI, stelde begin vorig jaar de Duitse ondernemer Ernst von Freyberg aan als voorzitter om de bank te herstructureren. Paus Franciscus overwoog zelfs om het IOR op te heffen, maar zag daarvan af omdat de bank onder streng toezicht van de financiële toezichthouder van het Vaticaan waardevolle financiële diensten aan de kerk zou kunnen leveren.

Het IOR heeft ongeveer 15.500 klanten. De bank staat ten dienste van de kerk, de religieuze ordes en congregaties, katholieke liefdadigheidsorganisaties en medewerkers van het Vaticaan.
De Australische kardinaal George Pell, prefect van het Secretariaat voor Economische Zaken, zal naar verwachting vandaag bekendmaken dat het IOR zijn activiteiten flink gaat beperken. Het vermogensbeheer wordt afgestoten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s