Rome kan illegale migrantenstroom uit Afrika financieel niet meer aan

De Italiaanse marine heeft de voorbije dagen opnieuw duizenden vluchtelingen onderschept op boten voor de Italiaanse kust. Rome kan de migrantenstroom niet langer aan en vraagt Europese hulp. De overtochten zijn levensgevaarlijk voor wie, vaak via mensensmokkelaars, de tocht waagt. Vluchtelingen uit houten boten, opblaasboten of oude vissersboten naar de Italiaanse kust te laten brengen.

Nadat eind vorig jaar bijna 400 mensen één van die overtochten niet overleefd hadden, lanceerde Italië de operatie ‘Mare Nostrum’, waarbij marineschepen intensiever patrouilleren om nieuwe drama’s te voorkomen. Die inzet kost Italië volgens minister van Buitenlandse Zaken Angelino Alfano maandelijks zo’n 9 miljoen euro. Voor Italië, dat er economisch alles behalve schitterend voorstaat, wordt die financiële last steeds zwaarder.

Ook aan de opvang van de vluchtelingen hangt een stevig prijskaartje. Alfano dringt er bij andere EU-landen op aan een deel van de vluchtelingen die via Italië de Unie binnenkomen op te vangen. In afwachting van een Europese oplossing overweegt de Italiaanse regering kazernes tijdelijk om te bouwen tot opvangcentra voor vluchtelingen. De bestaande opvangcentra zitten overvol. Vorig jaar spoelden zeker 43.000 vluchtelingen vanuit Afrika aan in Italië. Dit jaar hebben al meer dan 80.000 migranten de Italiaanse kust bereikt. Dat aantal is een record. Italië houdt er rekening mee dat er tegen het einde van dit jaar minstens 100.000 Afrikaanse vluchtelingen per boot in Italië  zullen arriveren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s