Tentoonstelling keizer Augustus in Oudenburg

Met al die – overigens terechte – herdenkingen rond de Grote Oorlog, is men in België blijkbaar vergeten dat 2000 jaar geleden hier in onze regio die andere grote oorlog woedde. Die door Julius Caesar en onze nationale geschiedschrijving zo verheerlijkte verovering van onze gewesten tijdens de ‘Gallische Oorlog’, die duurde van 57 tot 51 v.  Chr., dus bijna dubbel zolang als Wereldoorlog I, heeft naar schatting het leven gekost aan 1 miljoen Galliërs. Nog eens 1 miljoen mensen werden krijgsgevangen genomen, wat in de praktijk neerkwam op slavernij. De totale bevolking van Gallië bij de komst van Caesar wordt (door de antieke schrijvers) geschat op 10 miljoen, wat wil zeggen 20 procent van de Gallische bevolking door de komst van Caesar werd geëlimineerd.

Na de dramatische verovering op het einde van de Romeinse Republiek werden onze gewesten geromaniseerd onder impuls van Augustus, de eerste Romeinse keizer (27 v.  Chr. – 14 n.  Chr.). De Pax Romana bracht vrede en welvaart. Dat de vroegste geschiedenis van onze gewesten teruggaat tot de Augusteische periodetijd, getuigen bijvoorbeeld nog de jaarlijkse opgravingen in Tongeren en Velzeke. De klassieke cultuur is nog steeds de basis van onze Westerse beschaving. Augustus was de eerste die streefde naar een verenigd Europa. Vele heersers hebben tevergeefs getracht een nieuw Europees Rijk uit te bouwen naar Romeins model: de Frankische koningen, Karel de Grote, keizer Karel V, zonnekoningLouis XIV, Napoleon,…

Op 19 augustus 2014 zal het precies 2000 jaar geleden zijn dat keizer Augustus is gestorven. In dit Augustus-jaar wordt in de meeste Europese landen hulde gebracht aan deze uitzonderlijke historische figuur met internationale tentoonstellingen en herdenkingen. In het land der Belgen, die ooit door Augustus’ voorganger werden omschreven als ‘de dappersten’, blijft het echter stil. Toch wil de stad Oudenburg, met haar Romeins verleden, een bescheiden hulde brengen aan deze uitzonderlijke figuur, die tenslotte aan de basis ligt van het feit dat Oudenburg zich een stad mag noemen.

Om dit alles even in herinnering te roepen organiseert de Dienst Cultuur van de Stad Oudenburg een kleine herdenkingstentoonstelling in het Romeins Archeologisch Museum. De tentoonstelling loopt is te bezoeken tot 19 oktober 2014. Ze is gratis toegankelijk tijdens de openingsuren van het RAM.

Romeins Archeologisch Museum (RAM)
Marktstraat 25
8460 Oudenburg
Tot 19 oktober 2014
Toegang: gratis
Tel. +32 59 56 84 00
ram@oudenburg.be
www.ram-oudenburg.be

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s