Archeologen werpen nieuw licht op eetcultuur en verenigingsleven in Romeinse tijd

Omstreeks 200 na Christus kwamen in Sagalassos tientallen personen samen om te eten. Na de maaltijd werden de nog volledig gedekte tafels met borden en etensresten omgegooid en werd de kamer verlaten. Dat is het tafereel dat een team van Leuvense archeologen deze zomer terugvond bij opgravingen in Sagalassos, Turkije. De archeologen ontdekten een vrij groot rechthoekig gebouw, met grote deuren en in het midden een fontein. In drie kamers van het gebouw stuitten zij op enorme hoeveelheden materiaal, achtergelaten alsof het gisteren nog gebruikt werd. Het gaat om lepels, glazen kruiken en drinkbekers, olielampen en veel tafelwaar in keramiek. Heel wat schalen en kommen zijn volledig bewaard en liggen ondersteboven, vaak met de etensresten er nog in. Het lijkt er dus op dat hier een gemeenschappelijke maaltijd heeft plaatsgevonden waar tientallen personen aan deelnamen. De tafels werden om één of andere reden niet afgeruimd, maar omgegooid en zo achtergelaten.

De vondst omvat een schat aan informatie. Naast het gebruikte servies kunnen onderzoekers ook aan de slag met de gevonden etensresten. Het gaat om dierenbeenderen en verkoolde resten van planten, groeten en fruit. Bovendien werpt deze vondst ook een nieuw licht op het verenigingsleven in de Oudheid. De aard van het gebouw en het gegeven van de groepsmaaltijd doen vermoeden dat het ging om een artisanale gilde of een religieus of sociaal genootschap. Dergelijke genootschappen kwamen vaak voor in de Oudheid en waren heel belangrijk voor het alledaags leven in Sagalassos. Dit is het eerste dergelijke gebouw dat in Turkije wordt opgegraven.

De onderzoekers deden deze zomer ook een tweede belangrijke archeologische vondst. Het gaat om een kookfornuis uit de zesde eeuw na Christus, dat zich bevindt in een pottenbakkersatelier. Dit volledig bewaarde fornuis is een unieke vondst in Turkije. Het gaat om een eenvoudige vierkante constructie van zware stenen, dakpannen en bakstenen, samengehouden door modderplaaster. Het kleine stookgat onderin doet vermoeden dat er niet op hout maar op houtskool werd gekookt. Op het kleine gat bovenaan passen de kookpotten met bolle bodem die eerder al in Sagalassos werden opgegraven. Onderzoek wijst uit dat in deze potten vooral pappen en stoofpotjes werden bereid. Een lokale keuken die stilaan aan het verdwijnen was in de streek, maar door de recente vondsten opnieuw te vinden is op het menu van heel wat lokale horecazaken.

Het dagelijks leven in de Oudheid is één van de centrale onderzoeksthema’s van de Leuvense archeologen in Sagalassos. De opgravingen in Sagalassos werden deze zomer voor het eerst geleid door professor Jeroen Poblome, die vorig jaar de fakkel over nam van professor Marc Waelkens.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s