Het Colosseum zoals je het nog nooit zag

Een fotograaf heeft eind juli omstreeks halfzes in de ochtend met behulp van een kleine drone spectaculaire beelden gemaakt van het Colosseum. Een drone is een onbemand luchtvaartuigje dat op afstand wordt bestuurd. Het inzetten van drones is gereglementeerd en je kan zo’n toestel op de meeste plaatsen niet zomaar de lucht insturen. Ook niet in Italië. De L’Ente Nazionale per l’Aviazione Civile (ENAC), dat is de Italiaanse luchtvaartautoriteit, heeft terzake een streng reglement opgesteld. De kans is dus groot dat Mauro Sciambi, de maker van de beelden, geen toestemming had voor zijn actie. Dat maakt ze echter niet minder indrukwekkend.

Feit is wel dat er steeds meer van dergelijke toestellen opduiken. Drones worden alsmaar vaker ingezet voor de meest verschillende toepassingen. De toestellen zijn de jongste jaren dan ook flink in prijs gedaald.

Voor de actie aan het Colosseum werd een Phantom 2 gebruikt, een toestel dat al voor een kleine 600 euro van jou is. Wie nog 400 euro extra neertelt, mag een Phantom 2 Vision+ mee naar huis nemen, een soortgelijke machine maar dan met een heleboel gesofistikeerde opties en een betere camera erbij.

Het woord drone is oorspronkelijk een Engels woord dat dar betekent (mannetjesbij). In het Nederlands wordt ook wel eens het woord droon gebruikt. ‘Drone’ is oorspronkelijk een militaire luchtvaartterm voor een onbemand vliegtuig dat dient als ‘vliegend doel’ om uit te schakelen tijdens oefeningen. Vandaag wordt het woord drone algemeen gebruikt om een onbemand, op afstand bestuurd vliegend toestel aan te duiden.

De particuliere drones die nu overal vrij te koop zijn wegen minder dan twee kilo (zoals de voormelde Phantom 2) en vaak nog minder, want er bestaan nog kleinere en nog goedkopere exemplaren. Toch vertel je het gegarandeerd niet na wanneer zo’n toestel vanuit de hoogte op je hoofd neerstort.

Daarom is een vliegtochtje met dergelijke machines in een stedelijke omgeving dus in principe uitgesloten en al zeker niet boven een archeologische site waar zich notabene het Colosseum en de Boog van Constantijn bevinden.

Maar goed, met deze actie in de vroege ochtend werd geen schade veroorzaakt en weinig mensen zullen het hebben gezien. De maker zwierde na wat montagewerk z’n eindproduct ook nog het internet op, zodat we kunnen meekijken door de lens van de drone.

Het resultaat is een ode aan één van de meest beroemde bouwwerken ter wereld. Een paar fraaie beelden van het Forum Romanum krijg je er bovenop, want zo’n drone vliegt best wel hoog. Geniet even mee.

Je kan het filmpje hier bekijken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s