Romeinse sporen. Het relaas van de Romeinen in de Benelux met 309 vindplaatsen om te bezoeken

Vloektabletten, wachttorens, mijlpalen en tumuli: het zijn overblijfselen uit de tijd dat het huidige Nederland, België en Luxemburg tot het Romeinse rijk behoorden. Een bekend beeld is dat van Romeinse soldaten en hun verblijfplaatsen, maar hoe groots was hun geschiedenis in onze streken? Auteur Herman Clerinx geeft het antwoord. In een rijk geïllustreerde reisgids neemt hij de lezer mee naar de honderden plekken waar de Romeinse geschiedenis nog altijd te vinden is. De langdurige strijd om de macht liet zijn sporen na, en het dagelijks leven van volkeren die al eeuwen in de Lage Landen leefden werd door de Romeinen beïnvloed. Die geschiedenis is vandaag de dag nog zichtbaar in vele archeologische vondsten. Clerinx brengt deze overblijfselen tot leven zodat de lezer deel wordt van een geschiedenis die overal nog tastbaar is.

Het boek bestaat uit twee in elkaar geweven delen. Het is in de eerste plaats een toegankelijke inleiding op de geschiedenis van de Romeinen in onze eigen omgeving. Daar blijft het echter niet bij. Aansluitend op die geschiedenis worden er in totaal 309 vindplaatsen van Romeinse sporen genoemd. Inclusief locatie, zodat je de overblijfselen zelf kunt gaan bekijken.

Met de praktische routebeschrijvingen kan iedereen een reis naar het verleden maken zonder te verdwalen. Villa’s, wachttorens en kanalen zijn slechts enkele voorbeelden van wat er allemaal nog te vinden is in de Benelux. Plan bijvoorbeeld een dagje naar Antwerpen: bezoek het standbeeld voor het stadhuis waar de stad zijn naam aan te danken heeft. Of het standbeeld van de held Boduognatus, dan heb je meteen de dierentuin gezien, want je komt hierlangs op weg naar de giraffen.

In het tweede deel van het boek vertelt Herman Clerinx nauwgezet en op basis van de nieuwste wetenschappelijk inzichten het relaas van de Romeinen in onze streken, van voor de komst van Julius Caesar tot na de val van Rome. Daarmee bevat het boek meteen een ideale inleiding over de Romeinen in de Benelux. Herman Clerinx schrijft regelmatig columns voor Geschiedenis Magazine en heeft al verscheidene boeken uitgegeven. Romeinse sporen is zijn eerste boek bij uitgeverij Athenaeum.

EEN KORT FRAGMENT UIT HET BOEK:

Brabo verslaat de reus

Met Ambiorix en Boduognatus was België nog niet tevreden. Twee helden uit de Romeinse tijd was een beetje weinig. En als geen derde historische figuur uit die periode kon worden gevonden, dan werd die vrolijk verzonnen. Reeds tijdens de middeleeuwen bestond een levendige gesproken literatuur waarin werd uitgelegd hoe een stad of streek was ontstaan of aan zijn naam was gekomen. Een dankbare bron van inspiratie vormde het verhaal over de ondergang van Troje. Nadat de Grieken die stad hadden ingenomen, moesten de Trojanen uitwijken. Samen met de nazaten van hun koning Priamus zwermden ze over heel de toen bekende wereld uit.

Nergens stond echter beschreven waar de meeste van deze lui neerstreken. Dat opende mogelijkheden. Over menige stam, familie of streek fabriceerden creatieve vertellers een verhaal, waarin ze aantoonden dat die door een nakomeling van Priamus was gesticht. Zo pakten de heersers van Henegouwen uit met een zekere Bavo, een neef van Priamus. Die was in het zuiden van de Lage Landen beland, werd er vriendelijk ontvangen en stichtte Bavay. Vervolgens beweerde een andere mythe dat Torgotus, een generaal van Bavo, op zijn beurt Tongeren had gesticht.
Een gelijksoortige mythe vertelde dat in onze streken een Romeinse soldaat met de naam Brabo woonde. De Antwerpenaars lieten hun oorsprong tot deze militair teruggaan, en ook het hertogdom Brabant zou naar hem zijn vernoemd.

Volgens de mythe woonde bij het latere Antwerpen de reus Druon Antigoon, een goochemerd die tol eiste van iedereen die de Schelde wou op of af varen. Wie weigerde te dokken, werd zijn hand afgehakt. Maar de dappere Brabo vermoordde de reus en hakte uit wraak diens hand af. Vervolgens keilde Brabo de hand in de Schelde. Vandaar de verzonnen etymologie voor de naam Antwerpen: ‘hand-werpen’. Om het verhaal extra op te smukken, werd eraan toegevoegd dat Brabo van Julius Caesar afstamde.

In Antwerpen staan drie standbeelden voor deze Brabo. Het grootste dateert uit de negentiende eeuw en versiert de Grote Markt. Het tweede is zestiende-eeuws en prijkt boven een waterput naast de kathedraal. Het is van de kunstenaar Quinten Metsys. Het derde beeld bevindt zich op het gebouw van het loodswezen. Die Brabo ziet er nog het meest Romeins van allemaal uit, met een wat gefantaseerd militair uniform om zijn lijf.

Romeinse sporen
Het relaas van de Romeinen in de Benelux
met 309 vindplaatsen om te bezoeken
Herman Clerinx
Uitgever: Athenaeum-Polak & Van Gennep
480 pagina’s
Paperback |29,99 euro | ISBN 978 90 253 0369 3
E-book | 13,99 euro | ISBN 978 90 253 0370 9
Online bestellen kan hier

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s