Rome verhoogt toeristentaks

Een tijdje geleden betoogden de Romeinse hotelhouders nog tegen de toeristentaks die de stad Rome sinds 2011 heft op overnachtingen. Even leek het er zelfs op dat de taks onder de toenemende druk van de sector zou bevroren of zelfs afgeschaft worden, maar nu blijkt dat de belasting zelfs stijgt. De hoteliers reageren woest, al komt de verhoging met dank aan de quasi lege stadskas van Rome niet echt onverwacht. Rome financiert met de opbrengsten het onderhoud van de stad. Daarbij hoort vooral de opruiming van de vele tonnen vuilnis die de miljoenen toeristen jaarlijks achterlaten. Een propere stad heeft z’n prijs, zo vond Gianni Alemanno, de vorige burgemeester van Rome al. Een stelling die zijn opvolger Ignazio Marino volledig onderschrijft.

De bijdrage is verschuldigd voor wie verblijft in hotels, bed & breakfasts, campings, huisjes of huurkamers. De vergoeding geldt voor elke doorgebrachte nacht tot een maximum van 10 dagen (5 dagen voor campings). Wie logeert in een vijfsterrenhotel is het slechtst af. Daar betaal je voortaan per nacht 7 euro bovenop het kamertarief. Voor de oliesjeiks en filmsterren zal het vermoedelijk weinig uitmaken. In Rome bevinden zich heel wat vijfsterrenhotels, veel meer zelfs dan je zou vermoeden.

Maar in een viersterrenhotel bedraagt de toeristenbelasting nu ook al 6 euro, in een driesterrenhotel wordt dat 4 euro en in een één- of tweesterrenhotel betalen de bezoekers 3 euro per nacht. Voor kamers, huurhuizen en B&B’s bedraagt de belasting 3,5 euro per dag, voor vakantiewoningen 4 euro en voor campings 2 euro.

Op de eerste dag van de inwerkingtreding regende het vooral klachten van toeristen maar ook van hoteluitbaters. Toeristen zijn helemaal niet op de hoogte van de verhoogde tarieven en ook de hotelbazen kregen nog niet de kans de nieuwe tarieven in de kamers te afficheren. De meeste toeristen weten wel dat ze in Rome een verblijfsbelasting moeten betalen, maar op elke website staan nog de oude tarieven. Voor sommige gezinnen zijn de extra kosten een onaangename verrassing.

Ironisch genoeg maakte het stadsbestuur zopas bekend dat het aantal toeristen in de eerste zeven maanden van dit jaar met ruim 6 procent gestegen is. Als die trend zich voortzet, doet de stad een bijzonder goede zaak met de tariefverhoging. Voor een gemiddeld gezin wordt een meerdaagse citytrip echter een aanzienlijk stuk duurder.

Italiaanse steden mogen sinds 2007 een toeristentaks invoeren. De maatregel werd gelanceerd om het begrotingsplan 2007 van de centrumlinkse regering van de toenmalige premier Romano Prodi te doen kloppen. De opbrengst van de toeristentaks moet integraal worden bestemd voor het verbeteren van de toeristische diensten en infrastructuur. De taks is optioneel, het mag, maar het moet niet. Florence, Venetië en wat later ook Rome hebben de belasting op overnachtingen vrij snel ingevoerd en ondertussen soms al een paar keer aangepast. Andere steden weigeren voorlopig de taks te heffen uit schrik toeristen te verliezen.

Terzijde nog dit: Rome lijkt duur maar Brussel heft met bedragen tussen de 2,15 en 8,75 euro per persoon en per nacht de duurste toeristentaks van alle Europese steden. Amsterdam int een toeristenbelasting die 5 procent van de kamerprijs bedraagt. Ook hier gaat het om een tarief per persoon en per nacht.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s