Aantal toeristen in Rome fors gestegen

Vergeleken met de cijfers van 2013 is het aantal toeristen in Rome de eerste zeven maanden van dit jaar met 6,05% gestegen. In concrete cijfers steeg het aantal toeristen van 13.397.518 naar 14.135.570. De eeuwige stad bevestigt daarmee haar reputatie als één van de meest begeerde en populaire bestemmingen, zowel voor nationale als internationale bezoekers. Van 1 januari tot eind juli arriveerden er op de Romeinse luchthavens meer dan zes miljoen toeristen in Rome. Die welgeteld 6.024.893 bezoekers boekten minstens één overnachting in een hotel. Dat is een groei van 5,51%. Van deze reizigers kwamen er 2.192.092 (+ 5,25%) uit Italië en 3.832.801 (+ 6,51%) uit het buitenland.

De stijging heeft uiteraard ook een positieve invloed op het algemene bezoekersaantal. Er arriveren immers ook veel toeristen per bus, trein en auto. Het totale aantal toeristen gedurende de eerste zeven maanden van 2014 steeg van 13.397.518 naar 14.135.570. De Amerikaanse toeristen zijn het talrijkst en nemen ongeveer 30% in van de toeristische markt in Rome. Van de overige internationale toeristen nemen de Britten de leiding, gevolgd door de Spanjaarden, Duitsers, Fransen en Russen.

De impact van de populaire paus Francesco valt niet te onderschatten. Dat bewijzen de cijfers die een groei van 28% laten optekenen van bezoekers uit Argentinië. In Rome wordt in dat verband al gesproken over het ‘papa Francesco-effect’. Vertaald in cijfers kwamen er de eerste zeven maanden van dit jaar al 13.271 Argentijnen naar Rome.

De groeicijfers worden bevestigd door de tellingen van het personeel dat de toeristische informatiekiosken bevolkt. In de periode januari-juli 2014 steeg aan de informatiepunten het aantal bezoekers met 9,7% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Concreet kwamen 1.698.700 mensen informatie vragen. Het absolute piekmoment was, niet te verwonderen, de periode rond de heiligverklaring van de pausen Johannes Paulus II en Johannes XXIII.

Ook de website www.turismoroma.it noteert meer bezoekers Tussen januari en juli 2014 bedroeg de stijging vergeleken met vorig jaar 17,35%, wat zich concreet vertaalt in 1.006.075 unieke bezoekers. Uit de webstatistieken blijkt een lichte daling van de Italiaanse gebruikers en een toename van het aantal buitenlandse surfers.

De website wordt het meest gebruikt door Fransen, gevolgd door internetgebruikers uit Spanje, Duitsland, de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. De links op de toerisme-website worden het meest aangeklikt vanaf een tablet, gevolgd door de pc of laptop en dan pas de smartphone.

De bij veel buitenlandse bezoekers onbekende portalsite www.060608.it laat met 1.466.031 bezoekers ten opzichte van 1.530.201 vorig jaar een kleine daling zien. Het portalcijfer is ook een telefoonnummer waar je rechtstreeks met vragen terecht kan bij medewerkers van een call center. Die contacten stegen wel met 14,7%, wat neerkomt op een maandelijks gemiddelde van 28.236 oproepen of 932 per dag.

Het succes van de bekende Roma Pass en de Roma Pass 48 Hours (die laatste werd gelanceerd tijdens de voormelde heiligverklaringen) blijft duren. Het aantal verkochte passen stijgt zelfs met 2,4 %. Met de Roma Pass krijg je o.m. toegang tot een aantal musea en het openbaar vervoer. De verkoopcijfers bedroegen 19.981 (in januari), 27.960 (februari), 36.515 (maart), 61.986 (april), 54.953 (mei), 57.332 (juni) en 56.490 (juli, dit cijfer is nog niet volledig).

Burgemeester Ignazio Marino vertelde tijdens de voorstelling van de cijfers dat de groei duidelijk bewijst dat het loont om te blijven investeren in de aantrekkelijkheid van de stad en het verbeteren van het culturele en archeologische aanbod. De Italiaanse economie zit in een diep dal en Marino moet het doen met de middelen die hij heeft.

Toch kon de burgemeester de voorbije maanden forse sommen privékapitaal losweken, waarmee al verschillende restauratieprojecten in gang werden gezet. Marino steekt niet alle pluimen op eigen hoed, maar wijst ook op het effect dat Vaticaanstad heeft op het toerisme, met de heiligverklaringen en de toenemende populariteit van de charismatische paus als voornaamste oorzaken.

De positieve cijfers sterken Ignazio Marino nog in zijn besluit om ondanks protesten uit een aantal hoeken gewoon voort te gaan met de afbouw van het autoverkeer in een aantal stadszones, zoals de Via dei Fori Imperiali en de omgeving van de keizerlijke fora, de omgeving van de Spaanse Trappen, enz.

Rome helemaal verkeersarm maken zal nooit lukken, maar Marino stelt nu al vast dat het verbieden van autoverkeer op een aantal plaatsen de aantrekkelijkheid van de cultuurhistorische schatten in Rome verhoogt en het kwetsbare historische centrum beter beschermt. Deze burgemeester wordt misschien nooit herverkozen maar zal nu al de geschiedenis ingaan als de man die daadwerkelijk iets veranderde. Of dat tenminste probeerde.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.