Villa van Livia gratis open voor publiek

Vorig weekend is de Villa van Livia geopend voor het publiek. Dat gebeurt ter gelegenheid van de tweeduizendste verjaardag van het overlijden van keizer Augustus. Voorlopig blijft de archeologische site gratis open tot 31 december 2015. Het is in deze villa dat het beroemde en welicht mooiste standbeeld van keizer Augustus werd ontdekt. De ‘Augustus van Prima Porta’ bevindt zich vandaag in de Vaticaanse Musea. De Villa van Livia mag niet worden verward met het zogenaamde Casa di Livia op de Palatijnse heuvel. Daarover hebben we het binnen enkele dagen. De Villa van Livia (ad gallinas albas) vind je ongeveer 12 km ten noorden van het historische centrum in de wijk Prima Porta.

De villa van Livia Drusilla, in de oudheid Ad Gallinas Albas, geheten, was waarschijnlijk een onderdeel van Livia’s bruidsschat aan de Julisch-Claudische dynastie. Het verblijf raakte beroemd door een speciaal ras van witte kippen die er werden gekweekt. Na de Romeinse periode raakte de villa in de vergetelheid maar werd herontdekt en onderzocht in 1596. Het zou duren tot de negentiende eeuw vooraleer het duidelijk werd dat het hier ging om het verblijf van Livia.

Op 20 april 1863 werd op deze site het beroemde heroïsche marmeren standbeeld van Augustus ontdekt. Het magistrale keizerbeeld uit de eerste eeuw is een marmeren kopie van een beeld dat oorspronkelijk in brons was gegoten. Het 2,04 meter hoge beeld toont de keizer in de houding van een veldheer die zijn manschappen toespreekt. Zijn geïdealiseerde gezicht straalt eeuwige jeugd uit en zijn kuras toont de symbolen van zijn goddelijke afkomst. Aan de rechtervoet van de keizer heeft de beeldhouwer een Cupido op een dolfijn geplaatst, om het beeld zo meer steun te geven. Cupido is een zoon van Venus, waarvan Augustus beweerde af te stammen.

Livia moet vanuit de villa een mooi uitzicht gehad hebben op de Tibervallei die zich uitstrekt in de richting van de stad. De villa beschikte tevens over een prachtige tuin waar vrijwel alle toen bekende planten, bomen, bloemen en fruit groeiden. De villa werd vier keer verbouwd en aangepast. De laatste keer gebeurde dat in de peirode van Constantijn de Grote. In 1970 begon een nieuwe reeks van zorgvuldige opgravingen, ditmaal met moderne en wetenschappelijke technieken. Er wordt nog steeds gegraven op deze site.

De verschillende opgravingen hebben al een groot deel van de oude structuren blootgelegd, waaronder kamers met schilderingen en mozaïeken. In het antiquarium aan de parkeerplaats bij de ingang van de archeologische site worden de meest belangrijke vondsten tentoongesteld die op deze site ontdekt zijn. Deze nieuwe tentoonstellingsruimte kan nu eveneens voor het eerst worden bezocht.

De Villa van Livia is tot 31 december 2015 gratis toegankelijk op donderdag en vrijdag, van 9.30 tot 13.30 u. Ook op de eerste, de derde en (eventueel) de vijfde zaterdag van de maand is Villa open van 9.30 tot 13.30 en kan je er ook een (te betalen) rondleiding meemaken. De eerste, derde en eventueel vijfde zondag van de maand is de Villa eveneens open.

Deze regeling geldt vanaf nu tot 31 oktober 2014. Van 1 november 2014 tot 31 maart 2015 gelden dezelfde openingsuren, met uitzondering van de zondagen wanneer de Villa open blijft tot 16.30 u.

Omdat we in Rome zijn kan het nooit kwaad vooraf even te informeren of de site wel effectief open is op de dag je een bezoek plant. De Villa van Livia is vlot bereikbaar met de regionale trein vanaf Piazzale Flaminio (halte Prima Porta).

Villa di Livia a Prima Porta
Via della Villa di Livia 125, Rome
06 33 626 826
06 47 497 462

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s