De mooiste parkeergarage van Rome

Rome is vele eeuwen oud maar het is geen openluchtmuseum, in die zin dat ’s avonds de deuren figuurlijk dicht gaan, de bezoekers elders naartoe trekken en er enkel een soort spookstad achter blijft. In Rome wordt permanent geleefd. Er wonen en werken mensen en er duiken precies dezelfde stedenbouwkundige problemen als in andere (wereld)steden. Bij een glaasje wijn hebben we het soms weleens over de ingrepen die het stadsbestuur nu en dan uitvoert op het openbare domein. Soms is het resultaat niet echt om over te juichen. Maar nu en dan verbaast Rome de wereld met een bijzonder fraaie aanpak van de openbare ruimte.

Wandel bijvoorbeeld eens over de vorig jaar heraangelegde Piazza Cavour, vlak achter het justitiepaleis, noordwaarts van Piazza Navona. Een eerste blik toont een plein dat best mooi is aangelegd, met groen, vrij veel zitbanken, fijne sierkasseitjes als straatbekleding en, omdat het niet altijd een fontein hoeft te zijn, eens een standbeeld in het midden. Op deze plek is dat uiteraard mijnheer Cavour in eigen persoon. Tot zover niets nieuws, tot je de discreet aangelegde, bijna verborgen trappen, roltrappen en wandelgangen in de gaten krijgt die je diep onder het plein brengen. De aanwezigheid van die infrastructuur merk je pas op wanneer je er vlak voor staat.

Er werd lang over gediscussieerd en er is bijna even lang aan gewerkt, maar onder Piazza Cavour bevindt zich vandaag één van de mooiste ondergrondse parkeergarages van Rome en, bij uitbreiding, wellicht van heel Italië. De ondergrondse parking is niet alleen mooi, parkeren verloopt er ook bijzonder efficiënt. Er is veel licht, ook aan de in- en uitgangen, wat het veiligheidsgevoel enorm verhoogt. En vooral: er is voldoende ruimte, zowel om je auto te plaatsen als om te manoeuvreren.

Het is ook een parking zonder absurde hellingen en het is er eentje die er niet uitziet als een doolhof. Dat is in veel Europese parkings niet het geval. De parkeergarage Cavour wordt uiteraard 24 uur per dag bewaakt. Parking Cavour telt, verspreid over drie ondergrondse verdiepingen, in totaal 715 parkeerplaatsen, waarvan er 374 beschikbaar zijn voor het publiek. De overige worden permanent verhuurd aan buurtbewoners.

Bovengronds, aan de rand van het plein, vind je een bushalte, waar steeds voldoende vervoersaanbod is om je binnen de paar minuten naar de binnenstad te brengen. Eveneens aan het plein bevindt zich ook een laadpunt voor elektrische auto’s, voertuigen die in Rome vrijwel overal toegang hebben.

De leefbaarheid in de buurt is met de komst van de parking alleszins aanzienlijk verhoogd en de Pratiwijk is gedeeltelijk verlost van de dubbel geparkeerde wagens. Zelfs het in- en uitrijden van Parking Cavour verloopt bijna ongezien. Pas verderop komt het drukke autoverkeer weer op gang. De tarieven zijn, volgens de Romeinse maatstaven, heel redelijk. En je parkeert hier natuurlijk bijna letterlijk in het historische centrum van Rome.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.