De sleutels van Rome, de stad van Augustus

Vandaag, 23 september 2014, vieren we de verjaardag van keizer Augustus (geboren in 63 v. Chr.). Precies vandaag opent in de Markten van Trajanus in Rome ook de grote internationale tentoonstelling Le Chiavi di Roma. La citta’ di Augusto.  Deze expo is gedurende bijna zeven maanden te bezoeken, tot 12 april 2015. Bijzonder is dat dezelfde tentoonstelling gelijktijdig opent in drie andere buitenlandse steden, namelijk Amsterdam, Sarajevo en Alexandrië. De expo maakt gebruik van de meest moderne virtuele technologie om de realisaties van Augustus en de grootsheid van het Romeinse keizerrijk via schitterende digitale reconstructies duidelijk te maken aan de bezoekers. De samenstelling gebeurde door een team van experts, bestaande uit universiteiten, bedrijven en onderzoekscentra uit de hele wereld die gespecialiseerd zijn in virtuele technologie voor kunst en cultureel erfgoed. Het resultaat van die samenwerking is alvast in Rome ongezien.

Het algemene thema van de tentoonstelling, die in het Engels de titel ‘Keys to Rome‘  meekreeg, is het verhaal van regionale culturen en de diversiteit doorheen de verschillende perioden van het Romeinse rijk. De begeleiding gebeurt door twee verhalenvertellers, een vader en zijn zoon die een soort tijdreis maken en op zoek gaan naar de geschiedenis van hun familie.

Het verhaal wordt verteld door middel van films, digitale snufjes, virtuele en mobiele toepassingen en interactieve spelletjes waarbij ook archeologishe artefacten worden betrokken. In Rome staat de tentoonstelling ook stil bij de nieuwste archeiologische opgravingen en de stand van zaken bij verschillende lopende onderzoeksprojecten.

Daardoor is Keys to Rome een tentoonstelling als geen ander. De combinatie van echte objecten, gerestaureerde 3D-objecten en prachtige virtuele omgevingen, maken dat bezoekers een tijdreis kunnen maken, waarbij ze op zoek kunnen naar verloren voorwerpen en die gaandeweg ook ontdekken. Nooit eerder werd virtuele realiteit op een dergelijke verregaande manier uitgespeeld in een museum of tentoonstelling. Het is een voorsmaakje van de technologie die zich de komende jaren in musea en op expo’s zal manifesteren.

Tijdens de duur van de tentoonstelling zal op de verschillende locaties ook de Digital Museum Expo plaatsvinden, een showcase van geavanceerde interactieve technologieën ontwikkeld voor gebruik in musea. Die is afwisselend op de verschillende locaties slechts een paar weken te zien. Keys to Rome wordt georganiseerd door V-MusT, het Virtueel Museum Transnational Network, dat is samengesteld uit archeologen, kunsthistorici, game-designers, museologen, architecten, informatici en communicatie-experts.

Het is ook voor het eerst dat een dergelijke grote tentoonstelling op vier plaatsen tegelijk wordt georganiseerd. In Rome, zal de tentoonstelling plaatsvinden in het fraaie decor van de Markthallen van Trajanus, een complex van originele Romeinse gebouwen naast het Forum van Trajanus. In Sarajevo, zal de tentoonstelling te zien zijn in het onlangs gerestaureerde stadhuis van Sarajevo, Vijecnica. Het werd gebouwd in 1896 en vernietigd door Servische troepen tijdens het beleg in 1992. De restauratie van dit historische gebouw werd pas voltooid in juni 2014. In Amsterdam zal de tentoonstelling plaatsvinden in het Allard Pierson Museum, het archeologisch museum van de Universiteit van Amsterdam. In Alexandrië in  Egypte, krijgt de tentoonstelling een plaats in de nieuwe bibliotheek van Alexandrië, de Bibliotheca Alexandrina.

Op elke locatie kan de bezoeker een virtuele tijdreis maken. Je kan je eigen perspectief kiezen: Egypte, het Middellandse Zeegebied of de Lage Landen en ontdekken hoe de objecten uit het familiearchief van de protagonisten de verschillende regio’s in het Romeinse Rijk laten zien. Marcus, een jongen een een familie van handelaars leeft in het Rome uit de zesde eeuw. Geleid door zijn vader Marcus begint hij een zoektocht naar voorwerpen in zijn familiearchief, verzameld door zijn voorouders die overal in het Romeinse rijk als kooplieden actief waren en deze spullen meebrachten.

Een team wetenschappers heeft vier jaar gewerkt aan dit fraaie staaltje multimedia, dat voor het eerst beschikbaar komt voor het publiek. Archeologie en digitale kunst hebben nog nooit zo dicht bij elkaar gestaan. Een belangrijk nevenaspect van de tentoonstelling is dat de erfgoedsector nu eindelijk de technologie in handen heeft om ook in andere musea en archeologische sites virtuele reconstructies uit te bouwen om op die manier het geheel veel attractiever te maken en veel begrijpelijker en duidelijker voor te stellen. Het is een belangrijke stap in de zoektocht om een museumbezoek ook voor kinderen en jongeren spannend en boeiend te maken.

In de grote zaal van de Markten van Trajanus maakt het publiek kennis met een grote kaart van Rome, waarbij je het gevoel krijgt rond te wandelen in de stad van 2000 jaar geleden. Je brengt een bezoek aan het Forum van Augustus, de Ara Pacis, het Mausoleum van Augustus en andere belangrijke gebouwen uit die periode. Via aanraakschermen krijg je meer informatie over alles wat je ziet. Twee borstbeelden, van Augustus en Agrippa, komen plots tot leven en beginnen een geanimeerd gesprek over de strategiëën en de historische gebeurtenissen die ertoe hebben geleid dat de stad uitgroeide tot een keizerrijk.

www.mercatiditraiano.it

www.v-must.net

www.keys2rome.eu/nld

www.allardpiersonmuseum.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.