Marc Waelkens geeft archeologisch-wetenschappelijke lezing over Sagalassos

Prof. archeoloog Marc Waelkens geeft op maandag 6 oktober om 19.30 u een archeologisch-wetenschappelijke lezing over Sagalossos in de Stadscampus UA, R.001, Rodestraat 14, 2000 Antwerpen. Marc Waelkens is verbonden aan de Katholieke Universiteit Leuven en al vele jaren de bezieler van het opgravingsproject in de oud-Romeinse stad Sagalassos in Turkije.

“Als het fundament niet goed is, verzakt je huis” Een oud spreekwoord dat niet alleen dienst doet als cliché maar ook geldt voor wetenschappelijk onderzoek. Want alleen met een scherpe blik op de kern van de zaak kan je elementaire mechanismes onderzoeken, fundamentele wetmatigheden opsporen en cruciale verbanden leggen. Samen met acht opmerkelijke sprekers gaan we op zoek naar de pilaren waarop onze wetenschappelijke kennis geschraagd is. We graven naar de historische fundamenten van onze samenleving, zoeken de onveranderlijke componenten in de architectuur, bekijken de basiselementen en basismechanismen in de wiskunde en de chemie, verwonderen ons over de cel als kleinste bouwsteen van ons lichaam, komen te weten of e-privacy een illusie is en evalueren de waarde van literatuur ten tijde van internet.

De eerste lezing gaat over Sagalassos. Toen daar in 1988 de eerste schop in de grond werd gestoken, was onze kennis van de stad beperkt tot drie wapenfeiten: de verovering door Alexander de Grote in 333 voor Christus, een immense boete in 189 voor Christus aan de stad opgelegd na de vernedering van een Romeins consul en Keizer Augustus’ verovering van zuidwest Turkije, inclusief Sagalassos. Vijfentwintig jaar later zijn nagenoeg alle aspecten van het leven in de stad en binnen haar immense territorium gekend over een periode van ca. 12.000 jaar.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s