Italiaanse president getuige op anti-maffiaproces in Rome

De Italiaanse president Giorgio Napolitano gaat getuigen op een anti-maffiaproces in Rome. De Italiaanse staat zou in de jaren ’90 van de vorige eeuw geheime gesprekken met de maffia hebben gevoerd. Het is de eerste keer Italië dat een staatshoofd in actieve dienst wordt ondervraagd in een maffiaproces. De aanklagers willen duidelijkheid over een gewelddadige periode toen de maffia verschillende bomaanslagen en moorden uitvoerde. Ze beschuldigen de staat van een illegaal akkoord met de maffia om het geweld te beëindigen.

De 89-jarige Napolitano, die sinds 2006 president is, was van 1992 tot 1994 voorzitter van de Italiaanse Senaat. In die tijd zouden de gesprekken tussen de maffia en de politieke wereld gevoerd zijn. Napolitano ontkende in oktober dat hij iets weet over deze gesprekken, maar hij wou gerust getuigen.

Het openbaar ministerie vermoedt dat de autoriteiten in 1992 zijn gestart met het versoepelen van de gevangenisvoorwaarden voor meer dan 300 gevangen maffiosi om zo een bloedige maffia-afrekening een halt toe te roepen. Zo kon ook de Siciliaanse maffiabaas Bernardo Provenzano jarenlang uit de handen van het gerecht blijven. Ondermeer Nicola Mancino, de toenmalige minister van Binnenlandse Zaken, en Salvatore Riina, een machtige maffiabaas, staan terecht. Voor de getuigenis van Napolitano verhuist het proces voor een dag van Palermo naar Rome.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s