Monumentale skyline op autobrug in Rome

Sinds kort is er een opvallend beeld te zien voor automobilisten die op de Autostrada 24 richting Rome rijden. Enkele bruggen van de autosnelweg zijn figuurlijk verhoogd met wat schijnbaar monumentale bouwwerken zijn, maar in werkelijkheid kunstwerken die de silhouetten van de meest bekende trekpleisters van Rome tonen. Je ziet de figuren al van ver en vooral ’s avonds en ‘nachts valt het project fel op. Een geslaagde stunt. Toeristen die Rome binnenrijden worden al meteen geconfronteerd met enkele populaire bezienswaardigdheden zoals het Colosseum, het Castel Sant’Angelo en de koepel van de Sint-Pietersbasiliek.

De Autostrada A24 is ook wel bekend als de Strada dei Parchi. De snelweg is 167 km lang en vormt een oost-westroute in het midden van Italië, vanuit Rome naar Teramo, dwars door de Apennijnen. Het is één van de twee snelwegen die al binnen de ring van Rome begint, met name aan de Tangenziale Est, op ongeveer 4 km van het historische centrum.

Een tangenziale (of in het meervoud tangenziali) zijn autosnelwegen die uitgevoerd zijn als bypass of ringweg. Ze wijken hierbij af van de diramazione en de raccordo autostradale, die verbindingswegen en aftakkingen zijn. De term wordt ook gebruikt voor niet-snelwegen. De A24 telt 4 x 2 rijstroken en loopt door de oostelijke wijken van de stad naar het oosten en kruist vervolgens de A90, de ring van Rome. Hierna blijven er 4 x 2 rijstroken beschikbaar en bedient de A24 enkele voorsteden. Even vóór de A1 bevindt zich het tolstation.

Ongeveer 15 km ten oosten van Rome volgt het knooppunt met de A1, de snelweg vanaf Firenze richting Napels. Oostelijker voert de A24 met 2 x 2 rijstroken door bergachtiger gebied, de Apennijnen. Dit traject kent veel tunnels en viaducten en de A24 slingert soms flink. De snelweg stijgt hier naar bijna 900 m boven zeeniveau. Je krijgt hier een uitzicht op de vaak besneeuwde toppen van het massief van de Gran Sasso in de hoge Apennijnen. Eerst slaat de A25 naar Avezzano en Pescara af, voor een wat zuidelijker route naar de Adriatische kust.

Vóór L’Aquila stijgt de snelweg naar meer dan 1.100 m boven zeeniveau, door een bergachtig landschap. Hierna volgt de Gran Sassotunnel, die 10 km lang is, de langste 2 x 2 tunnel van Europa. De A24 daalt na de tunnel continu naar de snel vlakker wordende kustregio. De snelweg bedient Teramo en gaat dan over in een Raccordo Autostradale, die naar de A14 voert.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.