Voorstel om arena Colosseum opnieuw te reconstrueren

Dario Franceschini, de Italiaanse minister van toerisme en cultuur, lanceert een spectaculair voorstel: reconstrueer de volledige arena in het Colosseum. Het project, geïnspireerd door professor Daniele Manacorda, zou de goedkeuring hebben van het Consiglio superiore per i Beni culturali, zeg maar de Hoge Raad voor Cultureel Erfgoed. Franceschini wil de arena van het Colosseum terug in de toestand brengen

Het ontwerp omvat de volledige reconstructie van de houten vloer zodat bezoekers weer dwars door het Colosseum kunnen lopen. Het was professor Daniele Manacorda, verbonden aan de afdeling ‘Metodologia e tecnica della ricerca archeologica’ van de universiteit Roma Tre die de minister op het idee bracht. Manacorda publiceerde de mogelijkheden voor een dergelijke reconstructie in de juli-uitgave van het tijdschrift Archeo.

In de loop van de negentiende en twintigste eeuw werd de arena van het Colosseum geleidelijk aan blootgelegd en dieper uitgegraven. De ondergrond werd gedeeltelijk opengelegd. Daarbij ging een oneindige schat aan archeologische gegevens verloren maar de ingreep leverde ook heel wat andere kennis op, ondermeer over de manier waarop het monument destijds werd opgetrokken.

Ook vandaag levert de ondergrond van het Colosseum nog steeds nieuwe informatie aan onderzoekers. Franceschini argumenteert ondermeer dat een volledig overdekte arena de blootgelegde kelderruimten van het Colosseum beter zou beschermen. Technisch zou er in ieder geval geen probleem zijn om een dergelijk ontwerp te realiseren. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s