Schade aan Porta Pia door zeer zware regenval

Het zeer zware noodweer dat Rome de voorbije dagen teisterde, heeft ook schade berokkend in de omgeving van Porta Pia. Door de zware slagregens raakten een aantal stenen los uit het monumentale Muur van Aurelianus waardoor brokstukken op straat terechtkwamen. De spectaculaire gevel van de stadspoort Porta Pia, gericht naar de Via XX Settembre, is het laatste bouwwerk dat Michelangelo (1475-1564) ontwierp. Het werd in 1561 in opdracht van Pius IV (Giovanni Angelo Medici – 1559-1565) gebouwd.

De geknikte boog werd door Rubens gekopiëerd voor de centrale doorgang van de portiek in het Rubenshuis te Antwerpen. In het midden van de gevel zien we het wapen van Pius IV die overigens niet verwant was met de bekende Florentijnse familie de’ Medici. Opmerkelijk is het steeds terugkerende, witte motief. Volgens een eigentijds verhaal zou het een scheerbekken zijn op een handdoek met franje, een verwijzing naar Pius IV die een barbier onder zijn voorouders telde. De buitenzijde van de poort dateert van 1868.

Op 20 september 1870 drongen Italiaanse troepen Rome binnen door een bres te slaan in de Muur van Aurelianus, een zestigtal meter ten noorden van Porta Pia. De plaats van deze bres aan de Corso d’Italia (links) is aangegeven door een zuil (1932) waarop een beeld staat dat de overwinning symboliseert.

Op de plaat lezen we ‘URBE ITALIAE VINDICATA INCOLIS FELICITER AUCTIS GEMINOS FORNICES CONDIDIT’. Net buiten deze stadsmuur begon destijds het Romeinse platteland. Wie vandaag door de Via Nomentana de stad uitwandelt kan zich dat moeilijk indenken.

Na de val van Rome volgde het referendum van 2 oktober 1870 dat leidde tot de aanhechting van de pauselijke staten en kwam er een einde aan het Risorgimento. Vittorio Emanuele werd door Pius IX in de ban geslagen, maar de koning zei ‘ci siamo e ci resteremo’, we zijn er en we zullen er blijven. Op het graf van de eerste Italiaanse koning in het Pantheon staat ‘Padre della Patria’.

In de Porta Pia is een klein museum ondergebracht met herinneringen aan het bewogen verleden van deze poort.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.