Gratis tentoonstelling Luigi Rossini in Palazzo Poli

De naam Luigi Rossini (1790-1857) doet misschien niet meteen een belletje rinkelen. Het is de laatste grote illustrator die de Romeinse monumenten en ruïnes in de stijl van Giovanni Battista Piranesi en Giuseppe Vasi vereeuwigde in fantastische schetsen. Rossini maakte vooral architectuurschetsen en was actief in Rome en Pompeii. Het Museo dell’ Istituto per la Grafica wijdt nu een kleine tentoonstelling aan zijn werk. Die is gratis te bezoeken tot 11 januari 2015. Het museum bevindt zich in de Via della Samperia 6, meer bepaald in Palazzo Poli. Dat is het gebouw waarvan de Trevifontein de buitenwand vormt.

Rossini werd geboren in Ravenna en studeerde aan de Academie van Bologna met Antonio Giuseppe Basoli en Giovanni Antonio Antolini. Hij verliet de school in 1813 als architect en kunstenaar. Net als zijn beroemde voorganger Giovanni Battista Piranesi, specialiseerde Rossini zich al gauw in de antieke Romeinse architectuur en de opgravingen in Rome en het omliggende platteland.

In tegenstelling tot Piranesi, maakte hij in zijn etsen meer gebruik van de landelijke omgeving waarin zich toen sommige monumenten bevonden. Zijn beelden van de architectonische meesterwerken van het oude Rome, met inbegrip van het Pantheon, het Colosseum, de Via Appia, de Tempel van de Vrede en het Gouden Huis van Nero waren en zijn nog steeds van grote invloed op architecten, kunstenaars, schrijvers, en andere kenners van de Romeinse cultuur tot de dag van vandaag.

Zijn eerste reeks etsen werd reeds gepubliceerd in 1814. Vijf jaar later begon hij aan zijn serie Romeinse oudheden. De reeks zou uitgroeien tot 101 grote folioplaten die in Rome werden gepubliceerd in 1825. Naast origineel werk van Rossini dat afkomstig is uit de collecties van het museum worden ook aquarellen, tekeningen, voorbereidende schetsen en unieke prenten getoond die afkomstig zijn uit de verzameling van de erfgenamen. Heel wat materiaal wordt voor het eerst aan het publiek getoond. Een unieke kans om, opnieuw of voor het eerst, kennis te maken met het werk van deze meestergraveur.

http://www.grafica.beniculturali.it/

http://www.grafica.beniculturali.it/in-evidenza/luigi-rossini-7098.html

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s