Romeinse goudmijnen in Spanje ontdekt

Wetenschappers hebben in Spanje tot dusver onbekende Romeinse goudmijnen en door de Romeinen aangelegde waterbouwwerken, waaronder kanalen, reservoirs en een omgeleide rivier ontdekt. Dat schrijft de website scientias.nl. De vondsten waren verborgen onder vegetatie en kwamen aan het licht door het inzetten van lasertechnologie vanuit een vliegtuig.

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA ontwikkelde het Light Detection and Ranging (LiDAR) lasersysteem al in de jaren zestig van de vorige eeuw, toen met de bedoeling het afnemende ijs in het Noordpoolgebied en de samenstelling van de oceanen te bestuderen. Later toonden wetenschappers in andere vakgebieden, waaronder archeologie, eveneens interesse in de technologie die vergelijkbaar is met radar. Het systeem werkt echter niet met radiogolven, maar met laserpulsen. Die worden op het aardoppervlak afgevuurd en vervolgens weerkaatst. De onderzoekers meten hoelang het duurt vooraleer de laserpuls wordt opgevangen. Zo kunnen ze zich een beeld vormen van hoe het oppervlak er exact uitziet.

In Spanje legde het lasersysteem een netwerk van goudmijnen en waterbouwwerken bloot. Volgens de onderzoekers toont de vondst aan dat de Romeinen een aanzienlijk groter gebied exploiteerden dan tot nog toe werd gedacht. Daarbij leverden ze geen half werk af. “Nadat het goud uit oppervlakte-sedimenten was verwijderd, gingen ze voort totdat ze de gesteenten met de goudhoudende kwartsaders daaronder bereikten,” vertelt onderzoeker Fernández Lozano.

De grootste bovengrondse goudmijn die het Romeinse Rijk bezat, vinden we in de Spaanse provincie León en draagt de naam Las Médulas. Maar de zoektocht naar goud beperkte zich zeker niet tot deze mijn. De onderzoekers ontdekten in de Eria-vallei  een heus netwerk van goudmijnen. Ook de waterbouwkundige werken in de omgeving zijn indrukwekkend.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s