Ideeën gezocht voor Romeinse Limes

De Limes, de voormalige noordgrens van het Romeinse rijk, is het grootste archeologische monument van Nederland en van Europa. De Koninkrijke Nederlandsche Heidemaatschappij (KNHM) organiseert in samenwerking met de Stichting Romeinse Limes Nederland en de Nederlandse Limessamenwerking ‘Mijn Limes 2015’, een wedstrijd ter bevordering van burgerinitiatieven rondom de Romeinse Limes. Heb jij een idee voor je leefomgeving? Ga dan naar www.knhm.nl/mijnlimes en schrijf je in. Inschrijven kan tot en met 28 februari 2015.

Tijdens Mijn Limes 2015 kan je aan de slag om jouw idee voor het verrijken van de Romeinse Limes binnen een jaar te realiseren. Denk bijvoorbeeld aan het maken van een historische moestuin, het verzorgen van een publieke archeologische opgraving of het organiseren van een Romeins toneelstuk waar het hele dorp aan mee doet. Gedurende het uitvoeringsjaar staat KNHM voor je klaar met tips en met contacten uit hun netwerk.

Wordt jouw groep toegelaten tot de wedstrijd en lukt het om het project te realiseren binnen een jaar, wordt dit initiatief tijdens een feestelijke prijsuitreiking in het voorjaar van 2016, beloond met 1.000 euro. Daarnaast krijgen de drie beste projecten een extra blijk van waardering. De drie extra prijzen zijn: respetievelijk 2.000 euro, 1.500 euro en 1.000 euro. Deze prijzen gaan naar  projecten die opvallen door bijvoorbeeld de moeilijkheidsgraad, de originaliteit of de sublieme organisatie.

S.P.Q.R. gaat volgend jaar, van 17 tot 19 april, op een driedaagse verkenning naar de limes of grenzen van het Romeinse Rijk in Duitsland. De inschrijvingen lopen vlotjes binnen, er zijn nog enkele plaatsen vrij. Wie nog mee wil, moet nu snel inschrijven. Dat kan nog tot 1 januari a.s.

Als er één zaak is die door de limes volkomen duidelijk wordt gemaakt, is het wel de indrukwekkende oppervlakte die deel uitmaakte van het Romeinse keizerrijk. Op een aantal plaatsen langs de vroegere limes zijn reconstructies opgericht. De limes omvatten de grensfortificaties van het Romeinse Rijk die sinds het begin van de keizertijd zijn aangelegd op bedreigde punten van het rijk in Afrika, Syrië, Duitsland, Engeland en Roemenië. In de provincia Britannia (Engeland) is in de jaren 122-128 na Chr. de meest bekende limes aangelegd: de bekende Muur van Hadrianus of de Hadrianuswal. Die werd gebouwd als beveiliging tegen agressie uit het noorden. In 142 na Chr. werd een tweede linie meer noordelijk aangelegd: de Antoninuswal. De Antoninuswal werd reeds in 185 na Chr. door de Romeinen prijsgegeven. De Hadrianuswal bleef gehandhaafd tot het einde van de vierde eeuw na Chr.

In Germania (Duitsland) werd door Domitianus in 83 na Chr. een linie gebouwd tussen de Rijn en de Donau. De ‘limes Germaniae’ begon bij Rheinbrohl, liep over de Taunus naar de Main, door het Odenwald naar Stuttgart en dan in oostelijke richting naar Lorch. Daar sloot zich de ‘limes Raetiae’ aan, die van Lorch naar Eining bij Regensburg aan de Donau leidde. Hadrianus versterkte de limes in 122 na Chr. en Antoninus Pius verplaatste in 160 na Chr. de limes in oostelijke richting tussen Mittenberg en Lorch. De limes in Germania was 550 km lang en telde meer dan 1.000 wachttorens en ruim 100 castella.

In de Syrische Woestijn werd over een afstand van ruim 1.500 km tussen Diyarbakir in Armenië en de haven Akaba aan de Rode Zee een defensie-linie aangelegd langs bergketens en rivierdalen, met vele versterkte posten en forten.  In Noord-Afrika dateren de eerste grensversterkingen uit het einde van de eerste eeuw v. Chr. Het defensiesysteem is herhaaldelijk uitgebreid en versterkt tot in de derde eeuw na Chr. toe. De limes begon hier bij Melilla in Marokko, liep door Algerije naar Gabes in Zuid-Tunesië en vandaar naar Misurata aan de kust van Tripolitanië. Ten slotte werden in Dacia (Hongarije-Roemenië) sinds 106 na Chr. door Trajanus versterkte linies aangelegd van Boedapest in een wijde boog naar Nikolajev in de Oekraine aan de Zwarte Zee.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.